GVB


Jaarverslag: GVB tevreden over 2009

22 april 2010

GVB tevreden over 2009 2009 was een prima jaar voor GVB ondanks twee tariefsystemen: de strippenkaart en de OV-chipkaart. Belangrijke momenten waren de vervanging van de verkoop van de strippenkaart door de OV-chipkaart in tram, bus en metro in juni en het afschaffen van de strippenkaart in de metro in augustus.
De opbrengst van het reizen op saldo met de OV-chipkaart nam toe tot ongeveer EUR 4 miljoen per maand. Het percentage zwartrijders in de metro daalde; 95% van de reizigers had een geldig (en ingecheckt) vervoerbewijs. Per saldo bedroeg de opbrengstgroei 6% bij een gemiddelde tariefstijging van 4,5%. De totale opbrengst uit kaartverkoop en studentencontract bedroeg EUR 165,6 miljoen.

Financiële ontwikkelingen
Het resultaat over 2009 bedraagt EUR 7,0 miljoen positief ten opzichte van EUR 7,8 miljoen negatief in 2008. De totale bedrijfsopbrengst bedroeg EUR 430 miljoen.

Kwaliteit
Voor de beoordeling van de kwaliteit van ons openbaar vervoer zijn we vooral geïnteresseerd in de mening van de reiziger. GVB scoorde in 2009 hoger dan in 2008. Dat de totale waardering verbeterde, zien we ook terug in de vergelijking met de andere grote steden.

Bonus
De veranderingen in de waardering worden door opdrachtgever Stadsregio Amsterdam vertaald in een financiële bonus of malus. Voor het verslagjaar betekende dit een bonus van EUR 1,4 miljoen voor punctualiteit, EUR 0,2 miljoen malus vanwege uitval tram en metro en een bonus van EUR 0,1 miljoen voor klanttevredenheid.

Nieuwe concessie
Op 12 augustus 2009 heeft de Stadsregio Amsterdam het voornemen bekendgemaakt de concessie voor het openbaar vervoer binnen de gemeente Amsterdam via een onderhandse gunning aan GVB te verlenen. Om de concessie daadwerkelijk te verkrijgen, moet GVB voldoen aan voorwaarden op het gebied van marktconformiteit. In opdracht van de Stadsregio is in het vierde kwartaal door een externe partij een marktconformiteitstoets uitgevoerd. Op grond daarvan is GVB in de gelegenheid gesteld een bod uit te brengen op de concessie 2012-2017. Medio 2010 wordt het besluit verwacht over de onderhandse gunning van de concessie 2012-2017 aan GVB.

Meer over Jaarverslag 2009

Zie het origineel