Provincie Utrecht

Nieuw Lyceum uit Bilthoven wint scholenwedstrijd Klimaat is (g)een spel

22-4-2010 -

Het Nieuw Lyceum uit Bilthoven maakte van de vijf finalescholen in de klimaatcompetitie van de provincie Utrecht de meeste indruk. De jury roemde de presentatie en de door de school bedachte en uitgevoerde energiemaatregelen. Met luid gejuich ontvingen de leerlingen op 21 april de hoofdprijs van 5000 euro van gedeputeerde De Jong.

Afbeelding van: Klimaat is (g)een spel 2010

Voor de tweede maal daagde de provincie Utrecht scholen uit om energie te besparen, CO2 -uitstoot te reduceren en anderen te inspireren ook voor het klimaat in actie te komen. Zeventien scholen namen in 2009 de uitdaging aan en ontvingen in ruil daarvoor van de provincie een miniwindmolen, zonnepanelen, een energiemeter, lesmateriaal en 5000 euro voor energiebesparende maatregelen.

Warme truien
Als tegenprestatie waren de scholen een schooljaar lang in de weer voor het klimaat. Dat leverde veel op, onder andere een klimaatsymposium, veel deelnemers aan Warme Truiendag en excursies naar windmolenparken. Gedeputeerde De Jong: "Ik ben heel blij dat zoveel scholen bereid zijn om energie te besparen en aan bewustwording te werken."

Vijf finalescholen
Woensdag 21 april namen de vijf finalescholen publiek en de jury mee langs de energiebesparende maatregelen, lesactiviteiten en media-acties van hun school. Levi van Kempen, bekend van het programma Green Dream District en de BNN-soap ONM presenteerde de finale. De finalisten van de wedstrijd waren Stichtse Vrije School Zeist, Het Corderius College Amersfoort en Werkplaats Kindergemeenschap Bilthoven, POUWER Utrecht, Het Nieuwe Lyceum Bilthoven.

Voedselproblematiek
De leerlingen van Het Nieuw Lyceum uit Bilthoven hadden volgens jurylid Eva Brouwer van RTV Utrecht het complexe onderwerp van de voedselproblematiek heel inzichtelijk gemaakt in hun presentatie. Daarnaast hebben ze veel andere klimaatacties uitgevoerd, waaronder een prachtige website met klimaattips voor jongeren: www.oranjeisgroen.

Eerlijke portie voedsel
Elenoor van Es is één van de trotse leerlingen van Het Nieuw Lyceum uit Bilthoven. In hun presentatie schitterde ze als de nicht van Jamie Oliver, die ervoor pleit om geen voedsel meer te laten invliegen. "In werkelijkheid heb ik op school meegeholpen aan de wereldmaaltijd." Deze maaltijd is aan 170 personen geserveerd en past helemaal in de visie van de competitie, want het maakt je bewust hoe je kunt bijdragen aan een duurzame wereld. Als de wereldvoedselproductie eerlijk verdeeld zou worden, zou de wereldmaaltijd de portie zijn die iedere wereldburger krijgt.

Meer informatie: Ellen Roosjen, telefoon 030 - 258 2173