Fenedex

Nieuwe beveiligingseisen voor afzenders van luchtvracht

22 april 2010

Alle luchtvracht wordt met ingang van 29 april 2010 aan een beveiligingsonderzoek onderworpen voordat deze in het luchtvaartuig wordt geladen, tenzij de vracht afkomstig is van een erkend agent, bekende afzender of een vaste afzender, die de daarvoor vastgestelde beveiligingscontroles heeft toegepast. Met name de eisen voor een bekende afzender worden in de nieuwe regelgeving aanzienlijk aangescherpt.

Bekende afzenders zullen vanaf 29 april 2010, met een overgangstermijn van 3 jaar, worden goedgekeurd door de Koninklijke Marechaussee en er komt een Europese database voor erkende agenten en bekende afzenders. Voor nadere informatie over deze nieuwe regelgeving zie www.bekendeafzender.nl

Als u regelmatig luchtvrachtzendingen heeft maar nog geen registratie als bekende afzender, dan adviseren wij u om dit voor 29 april a.s. alsnog te doen bij ACN. U heeft dan nog 3 jaar de tijd om aan de nieuwe regelgeving te voldoen!
Zie voor deze registratie
http://www.acn.nl/registratie/registreren-en-zoeken.aspx

Bij ACN geregistreerde bedrijven dienen zich verder voor 1 januari 2011 bij de Koninklijke Marechaussee te hebben aangemeld voor de status 'bekende afzender'. Alleen dan komt u in aanmerking om binnen de overgangstermijn te worden onderworpen aan een controle en goedkeuring.

Mocht u van uw logistieke dienstverleners het verzoek hebben gehad om een standaard veiligheidsverklaring 'bekende afzender' te ondertekenen, dan raden wij u aan deze alleen te ondertekenen als u aan alle gestelde eisen kunt voldoen. Zo niet, dan overleggen over de inhoud van een verklaring waaraan u wel kunt voldoen.

Bron: Fenedex

*


__________