Gemeente Oldenzaal


Gemeente Oldenzaal blijft binnen begroting

22 april 2010

Het is de gemeente Oldenzaal gelukt in het jaar 2009 binnen de begroting te blijven. De gemeente heeft het jaar met een positief resultaat afgesloten door de voorgenomen bezuinigingen te realiseren en door enkele incidentele meevallers.
Het positieve resultaat op de jaarrekening 2009 is hoger dan eerder aangenomen en is vooral ontstaan door incidentele voordelen. We hebben eenmalig meer lasten in rekening kunnen brengen bij het rijk voor re-integratie, inburgering en volwasseneducatie (participatiebudget). Verder heeft de gemeente als gevolg van de verkoop van Essent een substantiële uitkering ontvangen. De financieringlasten waren als gevolg van dalende rente lager dan begroot.

Het komende jaar zal de gemeente Oldenzaal een uiterst behoedzaam financieel beleid moeten voeren. Ondanks het positieve resultaat voor 2009 wordt voor de komende jaren zwaar financieel weer verwacht. Tevens moet rekening gehouden worden met de risico's die de gemeente loopt met betrekking tot de lopende ombuigingen, onvoorziene uitgaven die mede als gevolg van de economische crisis zullen optreden en de wensen ten aanzien van al lopende projecten die nog moeten worden ingevuld.

Jaarrekening 2009

Het college van B en W legt ieder jaar door middel van de jaarrekening verantwoording af aan de gemeenteraad over het gevoerde (financiële) beleid en beheer. De accountant heeft de jaarrekening 2009 gecontroleerd en zal een goedkeurende verklaring afgeven voor de getrouwheid en financiële rechtmatigheid van de cijfers. Bij de controle van de getrouwheid bekijkt de accountant of de genoemde bedragen kloppen. De financiële rechtmatigheidscontrole houdt in dat gecontroleerd wordt of de gemeente heeft gehandeld volgens de geldende wetten en regels. In 2007 is voor het eerst de noodzakelijke, goedkeurende verklaring voor de financiële rechtmatigheid ontvangen. Deze goedkeuring vereist vergaande voorbereidingen binnen de organisatie. In 2009 zijn dan ook de nodige inspanningen geleverd om wederom deze goedkeuring te verkrijgen. Uit de accountantscontrole is gebleken dat de inspanningen tot een goed resultaat hebben geleid.

College draagt met goed gevoel over

Het college van B en W is blij met het behaalde begrotingsresultaat en de financiële positie van de gemeente Oldenzaal. Ze geven met een tevreden en goed gevoel het stokje over aan het nieuwe college.