CDA

CDA: Handen af van onze provincie
donderdag 22 april 2010
âHanden af van onze provincieâ. Met deze actie komen regionale CDA-Kamerleden op voor de belangen van hun provincie. Zij spreken zich hiermee uit tegen de plannen van sommige politici om provincies samen te voegen. âEen bespottelijk ideeâ, aldus de Friese initiatiefnemer Sander de Rouwe, âProvincies zijn van essentieel belang voor de bestuurlijke inrichting van Nederland. Daarom vragen wij iedereen om op de website onze petitie te ondertekenenâ.

De provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Zeeland en Limburg doen mee met de actie. De Kamerleden zijn boos op politici die pleiten voor het samenvoegen van provincies en vinden dat de kracht van de provincie, zoals haar taal, cultuur én bestuur, miskend wordt. Zo zou het bijvoorbeeld Fries als officiële taal verdwijnen, gaat een samenvoeging ten koste van de kleinschalige economie en wordt de invloed van de regionale politici als aanspreekpunt gemarginaliseerd. âZeer onwenselijke ontwikkelingenâ, aldus De Rouwe.

In de visie van de CDA-ers hoort de verantwoordelijkheid zo dicht mogelijk bij de mensen te liggen. Hierbij is de rol van de provincies van groot belang. De belangrijkste taken van de provincie liggen op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu, natuur, water en regionaal economisch beleid. Maar het CDA wil de uitvoerende taken van de provincies uitbreiden, zoals in het nieuwe verkiezingsprogramma te lezen valt. Taken aangaande infrastructuur, ruimtelijke ordening en regionaal economisch beleid, zoals het onderhoud van de N-wegen of de Dienst Landelijk Gebied, zouden overgedragen kunnen worden aan de provincies. âDit leidt tot passend maatwerk voor de inwoners van de provincieâ, aldus De Rouwe. âEn dat maatwerk moeten we kunnen blijven leveren. Steun daarom onze petitie op de onderstaande websitesâ.

www.frieslandmoetblijven.nl

www.fryslanmoatbliuwe.nl

www.groningenblijft.nl

www.drentheblijftdrenthe.nl

www.handenafvanoverijssel.nl

www.zeelandblijft.nl

www.limburgblijft.nl