VU medisch centrum

Wachtruimte krijgt bloemige uitstraling

Start bouw nieuw alzheimercentrum

22 april 2010

Een bloem, dat is de meest passende omschrijving van de wachtruimte van het nieuwe alzheimercentrum dat in patio Y verrijst. De komende herfst kunnen patiënten en hun naasten zich hier tussen de onderzoeken door ontspannen. Het uitgiftepunt van het personeelsrestaurant blijft tijdens de bouw gewoon open. Binnenkort wordt er een stofschot geplaatst om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Foto: Digidaan Uitbreiding van de faciliteiten maakt het mogelijk om diagnostiek, behandeling en wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer op een unieke wijze te combineren. Een combinatie die noodzakelijk is om vooruitgang in de strijd tegen dementie te boeken. Philip Scheltens, directeur van het alzheimercentrum is daarom zeer blij met de uitbreiding. "Het alzheimercentrum is uniek in Nederland als het gaat om de combinatie van diagnose, behandeling en wetenschappelijk onderzoek. Vooral daar waar het dementie bij jonge mensen betreft. De strijd tegen deze ziekte gaan we alleen winnen als we wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg direct koppelen. De nieuwbouw maakt dit mogelijk."

Op dinsdag 13 april gaf hij samen met Elmer Mulder, voorzitter raad van bestuur, Ine van Hest, Innovatie Fonds Zorgverzekeraars, Aat Schouwenaar, voorzitter bestuur Stichting Steun Alzheimercentrum VUmc, en de architect Robbin Leeuwenkamp het startsein voor de bouw van het nieuwe landelijk alzheimercentrum. Architectenbureau Leeuwenkamp Architecten is verantwoordelijk voor het unieke ontwerp en de bouw is mogelijk gemaakt door een schenking van 4,5 miljoen euro van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Op 28 september 2010 wordt het nieuwe alzheimercentrum VUmc officieel geopend en in gebruik genomen.

Communiceren
Er is in het nieuwe alzheimercentrum meer ruimte voor innovatieve manieren om met patiënten en verwijzers te communiceren. Een online patiëntenportaal maakt informatie-uitwisseling mogelijk met patiënten, mantelzorgers en verwijzers en faciliteert het opzetten van internetcommunities. Patiënten kunnen voordat ze het alzheimercentrum fysiek bezoeken een digitaal bezoek brengen. Via een beveiligde site kunnen ze vragen stellen aan hun arts en een webspreekuur bezoeken. Tenslotte geeft het nieuwe centrum meer ruimte voor het doen van wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek dat zeer belangrijk is in zowel het stellen van een diagnose bij patiënten als het vinden van een effectieve behandeling.
bron: Tracer