Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Besluitenlijst deelraadsvergadering 15 april

De deelraad van IJsselmonde heeft de volgende besluiten genomen:

Spreekrecht burgers
De heer Oprel vraagt aandacht voor speeltuinvereniging Reijeroord.

Benoeming leden Commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven en leden van het Stembureau
De deelraad stemt in met de voordracht van mw. Van Hal als voorzitter en mw. Bal en de heer Van Eijk als leden van de Commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven en leden van het Stembureau.

Voorstel tot vaststelling van het aantal leden van het dagelijks bestuur
Na de verkiezingen van 3 maart jl. heeft de grootste partij, Leefbaar Rotterdam (LR), gezocht naar coalitiepartners. Met de fracties van CDA, CU/SGP en VVD heeft LR een overeenkomst bereikt op basis van een programma op hoofdlijnen. Hieruit resulteert een voorstel aan de deelraad om vijf dagelijks bestuurders te benoemen, inclusief de voorzitter, met daaraan gekoppeld een verdeling van de portefeuilles. De fracties van PvdA, GroenLinks en Huurdersvereniging IJsselmonde stellen zich kritisch op over de inhoud van het programma. Na discussie over het coalitieprogramma op hoofdlijnen, wordt gestemd over het voorstel het aantal leden van het dagelijks bestuur vast te stellen op vijf.
Met 22 stemmen voor en 2 tegen wordt het voorstel aangenomen.

Benoeming en installatie van de voorzitter deelraad De deelraad benoemt zijn voorzitter. Deze is tevens de voorzitter van het dagelijks bestuur. De fracties die de coalitie vormen dragen de heer Luuk Wilson van Leefbaar Rotterdam voor. Na het onderzoek van de geloofsbrieven van de heer Wilson door de commissie, wordt er schriftelijk gestemd over de benoeming tot voorzitter van de deelraad. Met algemene stemmen (24 uitgebrachte geldige stemmen) wordt de heer Wilson benoemd en geïnstalleerd. Hierna neemt de heer Wilson het voorzitterschap van deze vergadering over van de heer Faber.

Benoeming en installatie leden van het dagelijks bestuur Nu het aantal dagelijks bestuurders op vijf is gesteld, wordt overgegaan tot de benoeming van de kandidaten. Het gaat om de heren Swaneveld, Van Hemmen, Boonzaaijer en Walraven Borst. Na het onderzoek van de geloofsbrieven, stemt de deelraad schriftelijk over de voordrachten.
De deelraad stemt als volgt met 23 leden:


- de heer N.W.J. Swaneveld: 18 stemmen voor 4 stemmen tegen 1 blanco stem ;

- de heer A.P.J. Van Hemmen: 17 stemmen voor 6 stemmen tegen;
- de heer W. Boonzaaijer: 20 stemmen voor 3 stemmen tegen;
- de heer E.J. Walraven Borst: 23 stemmen voor. Hiermee zijn de dagelijks bestuurders benoemd.

Beslissing omtrent toelating raadsleden ter opvolging van de tot dagelijks bestuurder benoemde raadsleden n.a.v. bevindingen van de commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven

Met de benoeming van de voorzitter van de deelraad en de dagelijks bestuurders, komen vijf deelraadzetels vrij. Voor de benoeming van vijf nieuwe leden gelden de kandidatenlijsten van de politieke partijen, zoals die zijn geregistreerd voor de verkiezing van de leden van de deelraad van de deelgemeente IJsselmonde op 3 maart 2010.

De eerstvolgenden op basis van de kandidatenlijsten zijn: de heren Lalihatu en Hoogendoorn voor
de fractie van LR, de heer De Langen voor de fractie van het CDA, mevrouw Dijkers voor de fractie van de VVD en mevrouw Nieuwenhuizen voor de fractie van de CU/SGP.

De voorzitter van het Centraal stembureau heeft de benoemingen getekend van de vijf kandidaat raadsleden. Na de beraadslagingen van de commissie tot onderzoek van de geloofsbrieven oordeelt deze dat er geen belemmeringen zijn voor de installatie. Hiermee is de deelraad weer voltallig en bestaat uit in totaal 25 leden.

Installatie van de nieuwe leden van de deelraad van IJsselmonde Na het afleggen van de eed of verklaring en belofte zijn de vijf nieuwe leden in functie. Hiermee is de deelraad weer voltallig en bestaat uit in totaal 25 leden.

Benoeming plaatsvervangend voorzitter van de deelraad Twee raadsleden zijn voorgedragen: de heren C.G. de Veth van LR en J. Verbeek van de PvdA. Na schriftelijke stemming wordt de heer Verbeek met 22 stemmen voor, 1 blanco stem en 1 ongeldige stem benoemd tot plaatsvervangend voorzitter van de deelraad.

Vaststelling Reglement van orde deelraad
Het reglement wordt met algemene stemmen (24 voor) ongewijzigd vastgesteld.

Vaststelling Reglement van orde deelraadscommissies De fracties van CU/SGP, GL en HIJ dienen een amendement in, waarin wordt voorgesteld het aantal burgerraadsleden te verruimen van twee per fractie naar drie. De fractie van de CU/SGP heeft nog een aantal amendementen, maar verzoekt de vergadering deze te behandelen in het presidium om deze deelraadsvergadering niet onnodig te belasten. De voorzitter peilt de leden over dit voorstel en concludeert dat het Reglement van orde deelraadscommissies geagendeerd wordt in het presidium van 28 april aanstaande.

Het ingediende amendement wordt met 17 stemmen voor en 7 stemmen tegen (leden fractie PvdA) aangenomen.
Na stemming over het raadsvoorstel wordt het Reglement van orde van de deelraadscommissies met algemene stemmen (24 voor) vastgesteld, met inbegrip van het aangenomen amendement.

Instemming van het Reglement van orde van de deelraadscommissies, houdt in dat er drie vakcommissies komen. Het gaat om de commissie Bestuur en Financiën, de commissie Ruimte en de commissie Samenleving. In de deelraadsvergadering van 20 mei aanstaande worden de voorzitters en leden van genoemde commissies benoemd. Hierna zijn de drie commissies operationeel.

Vaststelling Reglement van orde Commissie tot onderzoek van de rekening

De Commissie tot onderzoek van de rekening (COR) is een commissie van de deelraad. Zij beoordeelt de jaarrekening en het jaarverslag en brengt daarover advies uit aan de deelraad.
Het Reglement van orde Commissie tot onderzoek van de rekening deelgemeente wordt ongewijzigd vastgesteld met 24 stemmen voor. In de deelraadsvergadering van 20 mei worden de voorzitter en de leden van de COR benoemd. Hierna is de COR operationeel.

Vaststelling verslag van 9 maart 2010
De fractie van de HIJ heeft een wijzigingsvoorstel in de tekst ingediend. Het verslag wordt, met inbegrip van dit voorstel vastgesteld.

Vaststelling verslag van 11 maart 2010
Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

Afscheid vertrekkende dagelijks bestuurders
Mevrouw Karisli en de heer Grijzen nemen afscheid als dagelijks bestuurders. De heer Van Eijk dankt beiden voor hun enthousiaste inzet van de afgelopen jaren. Ook de voorzitter dankt beiden in naam van de deelraad en overhandigt hen, en ook de heer Rook die al eerder afscheid heeft genomen, een in glas gegoten afbeelding van het wapen van de voormalige gemeente IJsselmonde.