D66

donderdag 22 april 2010

Ambitie tonen om als Europa sterk uit de crisis te komen

D66- Eerst Kamerlid Hans Engels vindt dat we ambitie moeten tonen en innovatieve oplossingen moeten zoeken voor een betere toekomst in Europa en de wereld. `Juist bij een tegenvallende economie en krimpende financiële perspectieven moet Europa naar de toekomst kijken', aldus de D66-er in het beleidsdebat over de toekomst van de Europese Unie.

Open blik

Engels is ervan overtuigd dat Europa de kracht heeft om de crisis te bezweren. Volgens de D66-senator moet juist op Europees niveau een antwoord worden gegeven op geopolitieke problemen. `Dat antwoord is meer politiek leiderschap, gericht op ambitie, en niet de vlucht in provincialisme en protectionisme', aldus Engels.

Opheffen handelsbelemmeringen

D66 benadrukte dat Europa zich in internationaal opzicht sterk moet blijven maken voor het opheffen van handelsbelemmeringen, zodat quota's en invoerheffingen de internationale markt niet verder verstoren. Ook Nederland moet zich niet achter haar dijken verschuilen wanneer het minder gaat. Nederland is gebaat bij een open en innovatieve Europese economie.

Pleidooi voor stabiele euro

De Euro speelt een belangrijke rol in het functioneren van de interne markt, maar de Eurozone kampt met een groot probleem, vindt Engels. De situatie in Griekenland baart ook de D66-fractie grote zorgen en daarom pleit zij voor een strikte hantering van het Stabiliteitspact. Dat is nodig nu veel landen de grenzen van de strakke begrotingsregels opzoeken. De controle op de overheidsfinanciën van de lidstaten is van groot belang voor de stabiliteit van de Euro en daarmee de economische positie van de Europese markt. `De stabiliteit van de Euro heeft meer aandacht nodig dan enkel het op orde brengen van de begroting in Griekenland', aldus het Eerste Kamerlid.

Lees hier de hele bijdrage van Hans Engels.
Zie het origineel