Watersportverbond - KNWV

Maarten Jamin wint Primus Inter Pares

donderdag 22 april 2010

Op zaterdag 17 en zondag 18 april jl. werden de traditionele
wedstrijden om de Primus Inter Pares verzeild. Menig zeilkampioen uit 2009 was uitgenodigd en uiteindelijk 18 daarvan bonden de strijd met elkaar aan in 16m2-en. Maarten Jamin won de strijd.

Zowel op zaterdag als op zondag waren de omstandigheden moeilijk. Nauwelijks wind waarbij de hoofdrichting wel een constante was, maar de subrichting niet. Er werden totaal 3 in plaats van de 5 geplande wedstrijden verzeild. Na een eerste loting werden de booteigenaren die dit keer als bemanning fungeerden aan de stuurman-kampioenen gekoppeld.

Wisseling
Na iedere wedstrijd kreeg de nummer 1 de boot/eigenaar van nummer laatst, nummer 2 nummer voorlaatst, etc... Dit jaar waren helaas geen stuurvrouwen van de partij. Op de enige wedstrijd van zaterdag die eindigde in een voor-de-windse drijfpartij werd Pampuskampioen Martijn van Muyden eerste, Maarten Jamin (Yngling) tweede en kernploeglid Rutger van Schaardenburg (Laser) derde. De laatste heeft zijn zinnen gezet op de Olympische Spelen 2012 in Engeland.

Windstil
Vervolgens werd er de hele middag gewacht op wind. Die kwam niet en de dag werd afgesloten met een gezamenlijk warm buffet. Op zondagochtend leek aanvankelijk ook de wind verstek te gaan, maar om 12 uur werd toch besloten te gaan starten. Er werden nog twee wedstrijden gezeild. De eerste werd op naam geschreven van Willem-Nico Potma (Regenboog), tweede werd wederom Maarten Jamin en derde de huidige 16m2-kampioen Jeroen de Groot.
Â
Beslissing
De derde en laatste wedstrijd zou de beslissing moeten gaan brengen in de kop van het klassement. Menno Huisman (Valkenkampioen) werd keurig eerste, gevolgd door Bob Heineke (Flash). Door een uitstekend tweede kruisrak te zeilen werd Maarten Jamin toch nog derde in deze wedstrijd. Genoeg voor de eindoverwinning met serie van 2 â 2 â 3. De overige podiumplaatsen werden bezet door Menno Huisman met een 4 â 5 â 1 en Jeroen de Groot 7 â 3 â 4. Â

We kunnen terugkijken op een geslaagd evenement, daarbij aangetekend dat volgend jaar de extra feestelijke 50e Primus Inter Pares weer verzeild gaat worden op het middelste weekend van april op de
Loosdrechtse Plassen.

Voor uitslagen : kampioenen + booteigenaren.