Repertoire 2010 - 2011 Het Nationale Toneel

22/04/2010 13:23

Het Nationale Toneel (NT)

Hoe groter de macht, hoe groter de verantwoordelijkheden

Onze samenleving is volop in beweging. We staan voor belangrijke keuzes. Het zijn roerige tijden waarin behoefte is aan zingeving, morele ankers en nieuwe vergezichten. Het theaterseizoen 2010-2011 staat bij het Nationale Toneel in het teken van verantwoordelijkheid nemen. Onder het motto: het bezit van de macht brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee brengen wij in de grote zaal vier meesterwerken uit en spelen in ons eigen Nationale Toneel Gebouw zes producties. Dit repertoire geeft ons een onthutsende, emotionele en verontrustende inzage in de moraal van onze tijd.

Grote zaal repertoire

Kopenhagen van Michael Frayn

Tijdens de Tweede Wereldoorlog meent de Duitse wetenschapper Werner Heisenberg dat hij in staat is een atoombom te maken. Een grote wetenschappelijke ontdekking, mogelijk met gruwelijke gevolgen. En een enorm moreel dilemma. Heisenberg besluit zijn joodse vriend Niels Bohr in Kopenhagen te raadplegen. Kopenhagen, geregisseerd door Peter Tuinman, won in 2009 de Toneel Publieksprijs en wordt nog een laatste keer hernomen.

Verre Vrienden van Alan Ayckbourn

Een vriendengroep van dertigers en veertigers voelt zich verplicht een van zijn vrienden te troosten. Zijn vrouw is verdronken. Maar zit de kersverse weduwnaar wel te wachten op hulp van vrienden die zelf eigenlijk niet echt gelukkig zijn. De komedie Verre Vrienden is het regiedebuut van Job Gosschalk bij het Nationale Toneel. Kim van Kooten maakt een eigentijdse vertaling.

Faust I & II van Johann Wolfgang von Goethe

Faust is de meest heldere en verontrustende uitbeelding van de westerse mens op toneel. Het verhaal draait om het inzicht dat alles wat Faust nastreeft ten koste gaat van hemzelf en van anderen. Dat het streven naar macht op welk terrein dan ook grote verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Faust sluit een verbond met Mephisto, waardoor hij in staat is al zijn wensen en ambities te verwezenlijken. Daarbij gaat Faust letterlijk over lijken. Zal hij ooit tot bezinning komen? Johan Doesburg regisseert een van de beroemdste stukken uit het wereldrepertoire, dat maar zelden in zijn geheel wordt gespeeld.

De Driestuiversopera van Bertolt Brecht en Kurt Weill

Een revue vol criminelen zonder enig besef van goed en kwaad. Instinctief zorgt iedereen het beste voor zichzelf onder het motto 'Eerst het vreten, dan de moraal'. Dit wereldberoemde muziektheaterstuk van Bertolt Brecht met zijn tweeëntwintig onvergetelijks songs, gecomponeerd door Kurt Weill wordt geregisseerd door Franz Marijnen.

Repertoire in de Kleine zaal en het Nationale Toneel Gebouw

Retour Hollandse Spoor - De Panorama Mesdag Show

op basis van teksten van Nazmiye Oral en Gerardjan Rijnders

Retour Hollandse Spoor is een realitysoap waarin het leven in Den Haag centraal staat. Dertien kandidaten aan de Panorama Mesdag Show moeten bewijzen dat ze echt ingeburgerd zijn. De opdracht is het opvoeren van de oer-hollandse toneelklassieker Op hoop van zegen van Heijermans. En wel in het grootste schilderij van Nederland: Panorama Mesdag. Een vervolg op het succesvolle Hollandse Spoor in regie van Johan Doesburg.

Welk stuk? van Laura van Dolron

Laura van Dolron, stand-up philospher, is terug bij het Nationale Toneel en buigt zich dit keer in Welk stuk? over de vraag: Hoe staat Nederland er een half jaar na de verkiezingen voor? Elke avond deelt zij het podium met een haar van tevoren onbekende medespeler en maakt terplekke een voorstelling. Dit keer zijn haar medespelers bekende politici. Leken op het toneel, maar met een grote politieke kennis en ervaring.

Emilia Galotti van Gotthold Ephraim Lessing

De verliefde Prins van Guastalla gijzelt het burgermeisje Emilia Galotti. Emilia's vader wil koste wat kost de maagdelijkheid van zijn dochter beschermen. Maar wil zijn dochter dat zelf nog? In de eigenzinnige regie van Susanne Kennedy wordt deze klassieker zeker geen romantisch treurspel.

Lessing was zijn tijd ver vooruit en toonde al in 1772 een burgergezin dat zich verzet tegen de decadente adel met als bedoeling het publiek bewust te maken van de eigen onafhankelijkheid met respect voor de eigen klasse.

Dat Smoel van Polly Stenham

Wegens groot succes de reprise van Dat Smoel in regie van Jaap Spijkers. Nu te zien in heel het land. Een intens stuk van de jonge schrijfster Polly Stenham over een verscheurd gezin na een heftige scheiding.

Het Verjaardagsfeest van Harold Pinter

Twee ongure types beschuldigen pensiongast Stanley van verraad aan de 'Organisatie'. Dat roept de nodige vragen op bij zijn hospita: Stanley was toch een concertpianist? Zijn verjaardagsfeest loopt vervolgens uit op een bizar ritueel vol drank, seks en speelgoedtrommels.

Absurde en geweldadige klassieker in een eigentijdse regie van Susanne Kennedy

Land Zonder Woorden van Dea Loher

Een naamloze kunstenares woont en werkt een tijdlang in de stad K. - K als in Kabul. De vraag 'Waarom nog schilderen?' dringt zich op bij het zien van de armoede en het geweld in dit door de oorlog vernietigde land. Eigenlijk moet de kunst voor deze werkelijkheid capituleren.

De kunstenares neemt haar verantwoordelijkheid en komt tot het inzicht dat alleen een kunst die zijn eigen grenzen kent, van belang kan zijn. De ervaring van het leed en de ellende in K. is 'onuitspreekbaar'. In haar monoloog dwingt ze ons na te denken over het onuitspreekbare. Land zonder woorden wordt gemaakt door Antoinette Jelgersma en Jaap Spijkers.

Cast en speelperiode van de producties seizoen 2010-2011

Kopenhagen van Michael Frayn Regie: Peter Tuinman

Met: Bram van der Vlugt, Liz Snoijink en Stefan de Walle

Speelperiode dinsdag 31 augustus t/m zaterdag 18 september 2010

Alleen te zien in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag

Verre Vrienden van Alan Ayckbourn Regie: Job Gosschalk

Met: Ariane Schluter, Betty Schuurman, Anniek Pheifer, Jeroen Spitzenberger, Marcel Hensema en Jelle de Jong

Perspremière: vrijdag 8 oktober 2010

Speelperiode t/m donderdag 30 december 2010 - Landelijke tournee

Faust I & II van Johann Wolfgang von Goethe Regie: Johan Doesburg

Met: Jaap Spijkers, Stefan de Walle, Sophie van Winden, Michel Sluysmans, Vincent Linthorst, Pieter van der Sman, Juul Vrijdag, Hans Leendertse e.a.

Perspremière: zondag 23 januari 2011

Speelperiode t/m zondag 24 april 2011

Alleen te zien in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en de Stadsschouwburg in Amsterdam

Dat Smoel van Polly Stenham Regie: Jaap Spijkers

Met: Susan Visser, Roos Eijmers, Tim Murck, Jobst Schnibbe en Anne Rats

Speelperiode donderdag 17 februari t/m vrijdag 29 april 2011 - Landelijke tournee

De Driestuiversopera van Bertolt Brecht Regie: Franz Marijnen

Met: Peter Tuinman, Anniek Pheifer, Jeroen Spitzenberger, Bien De Moor e.a.

Perspremière: vrijdag 11 maart 2011

Speelperiode t/m zondag 19 juni 2011 Landelijke tournee

Retour Hollandse Spoor op teksten van Nazmiye Oral en Gerardjan Rijnders

Regie: Johan Doesburg

Met: Meral Polat, Pieter van der Sman, Michel Sluysmans, Antoinette Jelgersma, Victoria Koblenko, Dennis Rudge, Esther Scheldwacht, Vincent Linthorst, Sadettin Kirmiziyüs e.a.

Perspremière: vrijdag 3 september 2010

Speelperiode dinsdag 31 augustus t/m zaterdag 9 oktober Nationale Toneel Gebouw

Welk Stuk Laura van Dolron

Speelperiode dinsdag 14 t/m zaterdag 18 december 2010 Nationale Toneel Gebouw

Emilia Galotti van Gotthold Ephraim Lessing Regie: Susanne Kennedy

Met: Cigdem Teke, Jobst Schnibbe, Antoinette Jelgersma, Tamar van den Dop, Xander van Vledder en Jochum ten Haaf

Perspremière: donderdag 4 november 2010

Speelperiode t/m zaterdag 18 december 2010 Nationale Toneel Gebouw

Het Verjaardagsfeest van Harold Pinter Regie: Susanne Kennedy

Met: Ariane Schluter, Jobst Schnibbe e.a.

Perspremière: donderdag 12 mei 2011

Speelperiode t/m zaterdag 11 juni 2011 Nationale Toneel Gebouw

Land Zonder Woorden van Dea Loher Regie: Jaap Spijkers

Met: Antoinette Jelgersma

Speelperiode woensdag 25 t/m zaterdag 28 mei 2011 Nationale Toneel Gebouw