Gerechtelijke organisatie

Veroordeling verdachten beleggingsfraude Palm Invest en PR Invest

Amsterdam, 22 april 2010 - De rechtbank Amsterdam heeft vandaag de twee verdachten in de zaken Palm Invest en PR Invest veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf. De rechtbank acht bewezen dat de ondernemingen zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting op aanzienlijke schaal en valsheid in geschrifte en PR Invest bovendien aan overtreding van de Wet Effectenverkeer 1995. Beide verdachten hebben aan die strafbare gedragingen feitelijk leiding gegeven. Bovendien hebben zij met de oplichting verkregen geld gedeeltelijk wit gewassen. Hierdoor zijn honderden beleggers bij elkaar voor velen miljoenen euroâs gedupeerd, van wie een aantal voor hun oudedagsvoorziening op de opbrengsten uit de beleggingen was aangewezen.

De door de rechtbank opgelegde vrijheidsstraf is lager dan de 5 jaar die de officier van justitie heeft geëist conform de strafmaat in soortgelijke fraudezaken. De rechtbank acht niet bewezen dat beide verdachten van begin af aan de intentie hadden zichzelf te verrijken met het geld van de beleggers. De rechtbank heeft vastgesteld dat van een beperkte hoeveelheid geld wel degelijk vastgoed is aangeschaft. Daarnaast is rekening gehouden met het feit dat beide verdachten niet eerder zijn veroordeeld en het gegeven dat beide verdachten al langere tijd in hun bewegingsvrijheid zijn beperkt onder invloed van de maatregelen verbonden aan de geschorste voorlopige hechtenis.

Als bijkomende straf worden beide verdachten vijf jaar ontzet uit het recht hun beroep uit te oefenen. De strafbare feiten geven de rechtbank aanleiding de financiële markt voor langere duur van iedere bemoeienis van verdachten te vrijwaren, door hen te verbieden het beroep van financieel dienstverlener uit te oefenen.

LJ Nummers

BM1907
BM1910

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 22 april 2010 Naar boven