Politie Gelderland-Midden

Man aangehouden voor winkeldiefstal en bedreiging
Publicatiedatum: 22-4-2010 13:50:06

ARNHEM - De politie heeft op 21 april rond 20.50 uur een 23-jarige man uit Arnhem aangehouden op verdenking van winkeldiefstal en bedreiging. De man had `s middags uit een winkel aan de Spijkerlaan in Arnhem kleding weggenomen; winkelpersoneel achtervolgde hem naar een andere winkel aan de Spijkerlaan, waar hij kennelijk levensmiddelen wegnam. Hij werd daarop aangesproken door een medewerker van de winkel, waarop hij een mes trok en bedreigingen uitte. De man vertrok daarop in onbekende richting. De man meldde zich later op het bureau, alwaar hij werd aangehouden. (043704)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Bloedneus bij kop-staartbotsing

Publicatiedatum: 22-4-2010 13:48:53

ARNHEM - Een 9-jarig jongetje is op 21 april rond 12.45 uur gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Batavierenweg in Arnhem. Hij zat in een auto als passagier die botste op een auto die er voor reed en plotseling stopte voor een paar overstekende jonge eendjes. De jongen had op het moment van de botsing zijn gordel niet om en sloeg met zijn hoofd op het dashboard. De jongen liep een bloedneus op en hoefde niet naar het ziekenhuis. (043620)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---


---

Boete of Kanskaart; 36 jongeren volgden al leerstraf
Publicatiedatum: 22-4-2010 13:50:07

RIVIERENLAND - Het project Boete of Kanskaart, dat is gestart in oktober 2009 in het politiedistrict Rivierenland, heeft positieve resultaten opgeleverd. De laatste drie maanden van vorig jaar zijn 36 jongeren, die onder invloed van alcohol een strafbaar feit pleegden of vanwege dronkenschap door de politie zijn staande gehouden, doorverwezen naar Halt voor een leerstraf. Deze leerstraf, die bestaat uit twee bijeenkomsten en een huiswerkopdracht, is bedoeld om de jongere bewust te maken van de risico's van alcoholgebruik. Geen boete, maar een kans om je gedrag te verbeteren.

De leerstraf wordt uitgevoerd door IrisZorg en is gericht op het stimuleren van verantwoord alcoholgebruik en bewust maken van de risico's die met overmatig alcoholgebruik samenhangen. De jongeren zijn verplicht alle onderdelen met goed gevolg te doorlopen. Gebeurt dit niet of weigeren de jongeren hun medewerking al aan het begin bij de politie, wordt de zaak overgedragen aan het Openbaar Ministerie in Arnhem. Deze eist een straf die minimaal 20% hoger ligt, dan de door Halt aangeboden taak- en leerstraf.

Resultaten 2009
Van de 36 jongeren hebben er in 2009 17 een leerstraf gevolgd. De overige 19 hebben inmiddels de leerstraf in de eerste maanden van 2010 doorlopen. De ervaringen van deze jongeren zijn positief. Zij geven de leerstraf een 7,4 als cijfer.
De straf bevat ook een kort traject voor ouders. Juist zij hebben een belangrijke functie om de resultaten van de leerstraf thuis te laten beklijven. Gebleken is echter dat er de laatste drie maanden van vorig jaar weinig belangstelling is getoond door ouders; van slechts 3 van de 17 jongeren die de leefstraf volgden, namen de ouders deel aan het traject. 20% van de jeugd die is doorverwezen naar Halt is meisje en 80% is jongen. Vooral in de gemeenten Duiven en Lingewaard werd jongeren een leerstraf opgelegd.
Bovenstaande resultaten zijn afkomstig uit een evaluatie van het project Boete of Kanskaart van het jaar 2009.

`Jongeren, alcohol en drugs'
Boete of Kanskaart is een onderdeel van het project `Jongeren, alcohol & drugs'; een samenwerkingsproject tussen politie, de zes gemeenten in het politiedistrict Rivierenland (Overbetuwe, Lingewaard, Westervoort, Duiven, Zevenaar en Rijnwaarden), OM, Halt en IrisZorg. Aanleiding voor dit project is een onderzoek waaruit is gebleken dat alcoholmisbruik door jongeren in het politiedistrict Rivierenland is toegenomen. De jeugd drinkt steeds jonger, steeds vaker en steeds meer alcohol. Zij lopen hierdoor niet alleen gezondheidsrisico's, maar drinken leidt bovendien vaker tot ongelukken, vernielingen en agressie.

voor nadere informatie:


- Ineke Knuiman, projectleider jongeren, alcohol en drugs, tel. 06-52543773

- Erik Bomhof, districtschef Rivierenland, politie Gelderland-Midden, Tel. 026-3763053