Huizenkoper twijfelt

22/04/2010 14:00

Hypodomus

Hypotheekrente centraal tijdens Hypodomus Woonadviesavond

De discussie over de hypotheekrenteaftrek zit mensen hoog. Want is het nu verstandig om te kopen of niet? Tijdens de landelijke Hypodomus Woonadviesavond werden er veel vragen gesteld over de mogelijke gevolgen van het (gedeeltelijk) afschaffen van de hypotheekrenteaftrek.

"Vorige week hebben onze dertig winkels een Woonadviesavond gehouden waarin het kopen van een huis in de huidige woningmarkt centraal stond. Na afloop van deze avond hebben we contact gehad met de winkels over hoe de avond is verlopen. En of men nu het thema starters, doorstromers of algemeen woonadvies op de agenda had staan, in elke winkel werd de avond gedomineerd door vragen over de hypotheekrenteaftrek", zo vertelt Kees van de Kerk, marketingdirecteur van Hypodomus. "Mensen willen graag weten waar ze aan toe zijn en men wil graag dat er een beslissing wordt genomen over de hypotheekrenteaftrek maar ook over de overdrachtsbelasting. Onze hypotheekadviseurs kunnen op dit moment berekeningen laten zien wat de maandlast wordt met hypotheekrenteaftrek, zonder de aftrek en een situatie daar tussen in. Op deze manier maken we het voor de consument in ieder geval enigszins inzichtelijk wat de mogelijke scenario's kunnen zijn. Men kan dan individueel keuzes maken, maar een ideale situatie is het natuurlijk niet. Zolang de discussie loopt, zullen kopers blijven twijfelen en dat is erg jammer omdat de woningmarkt weer langzaam aan het herstellen was", zo besluit Kees van de Kerk.

Naast de hypotheekrenteaftrek was er tijdens de drukbezochte woonadviesavond veel aandacht voor de Koopsubsidie. De Koopsubsidie is op dit moment op en wordt niet meer verstrekt. Het is niet duidelijk of er nog tijdens deze demissionaire kabinetsperiode een bijdrage wordt vrijgemaakt voor Koopsubsidie. 'Je merkt dat er vooral bij starters veel behoefte is aan informatie. De Koopsubsidie is dan wel op, maar er zijn voor starters nog veel andere regelingen om een huis te kopen. Denk bijvoorbeeld aan de starterslening die in veel gemeentes wordt verstrekt. Hypodomus helpt graag om alle mogelijkheden voor het kopen, verkopen en financieren van een huis op een rijtje te zetten. En uiteraard is het nog steeds een goede tijd om te kopen. De rente is laag en er is een ruime keuze uit te koop staande huizen. Dus als je er over denkt een huis te kopen, laat je dan goed voorlichten en grijp je kans!', zo besluit Van de Kerk.





http://www.hypodomus.nl