Vereniging Milieudefensie


Milieudefensie houdt kritiek op palmolie bedrijf IOI overeind


-- gearchiveerd onder: Blok homepage, Persberichten, Biobrandstoffen, Internationaal

Amsterdam, 21 april 2010 - Op 26 maart veroordeelde de Maleisische palmoliegigant IOI het Milieudefensie Rapport 'Too Green to be true' in een persverklaring als 'selectief' en 'niet correct'. Vandaag publiceert Milieudefensie een 19 pagina lange reactie op IOI's beweringen. In haar reactie houdt Milieudefensie haar aanklacht tegen het bedrijf overeind en komt met meer details en uitleg. Milieudefensie houdt kritiek op palmolie bedrijf IOI overeind

IOI is wereldwijd de grootste palmolieproducent en één van de grootste leveranciers van palmolie aan Nederland. In haar reactie onderbouwt Milieudefensie dat IOI illegaal bosgebieden kapt voor de aanleg van oliepalmplantages in het district Ketapang op het Indonesische eiland Kalimantan. Ook onderstreept Milieudefensie dat de directies van PT. Berkat Nabati Sejahtera en PT. Sukses Karya Sawit, twee plantagebedrijven van IOI, frauduleuze verklaringen hebben ondertekend, gericht aan de Indonesische autoriteitendie toestemming moeten geven voor milieueffectenrapportages. In de verklaringen staat dat IOI pas activiteiten uit zal voeren nadat toestemming is verleend door de autoriteiten. Onderzoek van Milieudefensie toont aan dat in werkelijkheid al bos gekapt is en plantageactiviteiten volop gaande waren, terwijl de benodigde vergunningen nog niet waren verleend..

"We blijven bij onze conclusie dat IOI betrokken is bij illegale ontbossing in Indonesië, en dat palmolie van illegaal ontboste gebieden uiteindelijk in Nederland terecht kan komen via IOI. We hebben onze bewijzen bij het bedrijf op tafel gelegd om onze claims te onderbouwen en zijn met hen gesprekken gestart met als doel om deze schadelijke praktijken in toekomst uit te sluiten.", aldus Geert Ritsema, woordvoerder Internationaal van Milieudefensie.

Milieudefensie vraagt het bedrijf om transparanter te zijn en meer informatie te verstrekken over haar operaties in Indonesië. Daarnaast vraagt Milieudefensie van IOI om haar officiële en gedetailleerde reactie op het rapport "Too green to be true" van Milieudefensie, die het bedrijf alleen vertrouwelijk wilde opsturen, openbaar te maken. Milieudefensie roept IOI ook op om openbaar te maken welke gebieden in haar concessies ze niet wil ontwikkelen, zoals gebieden met bijzondere waarde (High Conservation Value Areas), veengebieden en landbouwgebieden voor de lokale bevolking.

Het Maleisisch bedrijf IOI breidt zijn plantages uit in Indonesië om in te spelen op de toenemende vraag naar palmolie voor biobrandstoffen in de EU. IOI heeft contracten met de Finse oliemaatschappij Neste Oil, die in Rotterdam 's werelds grootste biodieselfabriek aan het bouwen is. Milieudefensie is tegen het gebruik van voedselgewassen als brandstof voor onder meer auto's, omdat dit direct of indirect leidt tot ontbossing, verdringing van kleine voedselproducenten van hun land en tot extra emissies van broeikasgassen.