Politie Kennemerland

Bromfietscontrole

Haarlem, Heemstede, 22-04-2010

Politiemensen hebben woensdagmiddag en avond 21 april op vier plaatsen brom- en snorfietscontroles gehouden. Er is gecontroleerd op de Westergracht, het Marsmanplein en het Leonardo da Vinciplein in Haarlem en op de Zandvoortselaan in Heemstede. Bij de controles zijn in totaal 153 bestuurders van brom- en snorfietsen gecontroleerd. Er zijn 89 bekeuringen uitgeschreven. Hiervan waren er 36 voor een te groot vermogen (snelheid), 24 voor het niet kunnen tonen van de juiste papieren, 7 voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs. Verder kregen 8 bestuurders een bekeuring voor rijden door rood licht, 2 voor het rijden zonder rijbewijs en 2 voor het onverzekerd rijden. De andere bekeuringen werden uitgeschreven voor technische gebreken.

Er zullen gedurende het jaar een aantal grote controles op een vaste plaats worden uitgevoerd. Daarnaast worden rijdende controles uitgevoerd, met name door motorrijders. Hierbij wordt gecontroleerd op vermogen, snelheid, verkeersgedrag, geluidshinder, rijden onder invloed, verlichting en technische aspecten van de brom- en snorfiets.

Doelgroepen zijn bestuurders van brom- en snorfietsen in het algemeen en scholieren en maaltijdbezorgers in het bijzonder. De laatste twee groepen krijgen extra aandacht omdat de ervaring van politiemensen leert dat deze bestuurders vaker dan anderen de regels overtreden en overlast veroorzaken. De doelstellingen van de politie zijn:
1. grotere veiligheid voor bewoners, winkelend publiek, andere weggebruikers én de bromfietsers.

2. grotere pakkans van bromfietsers die zich niet aan de regels houden.

3. groter bewustzijn bij bestuurders m.b.t. de gevaren en risico's van hun gedrag en de veroorzaakte overlast.