Gemeente Son en Breugel


nu al een succes

Gescheiden inzameling van plastic nu al een succes

Son en Breugel, 22 april 2010

Uit de cijfers van het eerste volledige kwartaal waarin plastic verpakkingsmateriaal gescheiden wordt ingezameld, blijkt dat de opbrengst veel hoger uitvalt dan geraamd (43%). De inwoners van Son en Breugel geven duidelijk gehoor aan de oproep om plastic verpakkingsmateriaal voortaan apart te houden voor het gescheiden ophalen ervan door afvalophaler Van Gansewinkel.

Om van een succes te kunnen spreken, is er jaarlijks 78 ton ingezameld plastic nodig. Als de trend van dit eerste volledige kwartaal van 2010 zich voortzet, komt Son en Breugel op 112 ton uit.

Afgezien van de positieve milieueffecten (minder co2-uitstoot) nemen de kosten voor afvalverwerking bij een dergelijke opbrengst met zo'n EUR 20.000,- af. Deze financiële meevaller voor gemeente en burgers is opgebouwd uit een inzamelvergoeding van de plasticafnemer Nedvang en de besparing op de stort- en verbrandingskosten.

Sinds november 2009 zamelt de Gemeente Son en Breugel plastic verpakkingsmateriaal gescheiden in onder de naam Plastic Heroes. Na vijf maanden lijken de inwoners aan de aparte inzameling, met een eigen ophaaldag los van de containers, gewend te zijn.

Wethouder Visser van milieu is verheugd met deze ontwikkeling maar vindt het nog te vroeg om al definitieve conclusies te trekken. De inwoners van Son en Breugel laten zien met het milieu begaan te zijn. "Er blijkt veel mogelijk in Son en Breugel als je ergens samen de schouders onder zet." Visser wil de ontwikkelingen rond het gescheiden op de voet volgen en stelt voor de inwoners over deze prestaties te informeren met een afval-barometer.

De plastic zakken voor het inzamelen van plastic zijn verkrijgbaar bij het gemeentehuis, de milieustraat en inmiddels ook bij de (klantenservice) van de supermarkten.

Voor meer informatie, kijk ook bij:

Afval

Raadhuisplein 1 - 5691 AL Son en Breugel - Telefoon (0499) 491 491

Home / Openingstijden / Bereikbaarheid / Contact