Gemeente Lingewaal


Collegeprogramma 2011-2014

Hierbij presenteert het college van burgemeester en wethouders van Lingewaal het collegeprogramma van Partij van de Arbeid, CDA en ChristenUnie voor de periode 2011-2014.

âLingewaal wil graag een krachtige plattelandsgemeente blijven met een eigen identiteit. Dat gaat niet vanzelf. Wij moeten inspelen op maatschappelijke veranderingen en de slechtere economische situatie. Lingewaal is klaar om te veranderen, maar moet wel keuzes maken. Met dit collegeprogramma, âHet Manifest van Lingewaalâ en de nota ombuigingen zetten we een duidelijke koers naar de toekomst uit,â aldus het collegeprogramma.

Â

In een duaal stelsel dient een collegeprogramma de collegepartijen niet de handen te binden. Het is een afspraak op hoofdlijnen. Als zodanig is het voldoende dat de collegefracties, en idealiter ook de andere raadsfracties, hun vertrouwen in het collegeprogramma en (de leden van) het college uitspreken. Dit collegeprogramma kan ook dienen als aanknopingspunt voor de raad om kaders te stellen voor het collegebeleid, desgewenst vastgelegd in toezeggingen en moties.

Â

Dit programma loopt tot 2014. Het Manifest van Lingewaal geeft een visie op de toekomst tot 2030. Het college: âWij staan met onze voeten in de realiteit van de komende vier jaar. Samen met u voelen we ons verantwoordelijk voor het leven van alledag, voor onze âregeringsperiodeâ, maar ook voor een beleid dat reëel, houdbaar en duurzaam is. Ondanks de economische situatie zullen we nadrukkelijk op zoek gaan naar kansen en mogelijkheden. Denk hierbij aan subsidiebronnen, maar ook creatieve oplossingen. We spreken onze hoop en ons vertrouwen uit in een mooie toekomst voor Lingewaal.â

Â

Enkele punten uit het programma:

Â

Het Manifest

Op 28 januari 2010, heeft de gemeenteraad van Lingewaal unaniem ingestemd met het Manifest van Lingewaal. Dit Manifest vormt een ruimtelijke, sociale en economische visie op de toekomst tot 2030. Een aantal plannen heeft moeten wachten op de uitkomsten van het Manifest. Dat zijn onder andere aanvragen van een aantal voetbalverenigingen en de nota over Wonen, Zorg en Welzijn. Over deze onderwerpen zullen we nog in 2010 een besluit nemen. In deze collegeperiode worden de huidige sportcomplexen niet ter discussie gesteld. Er zijn het afgelopen jaar al diverse initiatieven ontstaan die aansluiten bij de doelstellingen van het Manifest en momenteel samen met de betrokken inwoners verder worden uitgewerkt.

Â

Eigen verantwoordelijkheid én zorg voor elkaar

Volgens het Manifest zorgt de gemeente voor basisvoorzieningen per kern. Bovendien is er zorg voor de ouderen en zwakkeren in onze samenleving. Voorzieningen worden behouden, levendigheid wordt versterkt en er worden woningen gebouwd die geschikt zijn voor alle doelgroepen, van jong tot oud. Onze jongeren willen we graag aan ons binden, want zij zijn het cement voor de toekomst. In elke kern gaan we de mogelijkheden na om âslimme combinatiesâ te maken van dorpshuis, onderwijs, gezondheidszorg en ouderenzorg in multifunctionele centra. Bij de realisatie van de woningprojecten is de bouw van woonzorgservicezones in elke kern ons beleidsuitgangspunt. We leggen echter ook steeds meer nadruk op eigen verantwoordelijkheid en eigen kracht van inwoners. Een mens gedijt het beste wanneer hij gelooft en vertrouwt in eigen kracht en mogelijkheden en zo zelfstandig mogelijk oud wordt. Bij teveel afhankelijkheid is niemand gebaat. Daarnaast moet men zich geborgen weten in een samenleving waarin mensen voor elkàar zorgen.

Â

Participatie burgers

Door inwoners vroegtijdig te betrekken bij beleidsvorming sluit het beleid beter aan bij de wensen en mogelijkheden in de samenleving en wordt de betrokkenheid van inwoners bij hun leefomgeving groter. Ook gaan we over dit alles goed en tijdig communiceren. We laten inwoners weten wat we van plan zijn, wat hun rol daarbij is, wat het uiteindelijke besluit is en waarom we dit besluit hebben genomen.

Â

Inspelen op de slechtere economische situatie

De kredietcrisis en het economisch slechte tij zorgen ervoor dat we ons als gemeentebestuur extra moeten bezinnen op onze uitgaven. We kunnen minder uitgeven omdat we minder inkomsten ontvangen van het Rijk. Dat betekent dat we ook creatiever met dezelfde hoeveelheid geld moeten omgaan. Het hoeft dan niet alleen âminderâ te betekenen. We gaan ook na hoe we op een andere manier kunnen werken.

Â

Ontwikkeling ambtelijke organisatie

Meer bestuurskracht, het Manifest, de economische situatie, vraaggerichte dienstverlening en verdergaande samenwerking⦠het zijn allemaal maatschappelijk ontwikkelingen waar we met onze ambtelijke organisatie op in moeten spelen. Het betekent soms een andere rol van de overheid en van ambtenaren. Het is niet meer zo dat de gemeente maar voor alles zorgt; de gemeente wordt steeds meer de begeleider en ondersteuner van initiatieven in de samenleving. De komende periode moet duidelijk worden hoe de organisatie daar het beste op kan inspelen.


* Collegeprogramma 2011-2014.pdf