Belgische Federale Overheid


Valken voor iedereen

Datum: 22 april 2010

Ook in 2010 heeft een koppel slechtvalken een van de torens van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal te Brussel uitgekozen om hun nest te bouwen. Het wijfje legde vijf eieren en op 17 april zagen de eerste jongen het daglicht.

Valken op de kathedraal

Op het einde van de jaren '90 ontdekten Brusselse ornithologen een koppel slechtvalken dat overwinterde op de torens van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. In 2001 plaatsten de ornithologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) in samenwerking met het Interventiefonds voor Roofvogels een broedkooi op het gebouw om de dieren aan te moedigen een nest te bouwen. De broedkooi werd nooit gebruikt, maar in de lente van 2004 vestigde een valkenkoppeltje zich op een balkon op de top van de noordertoren. Begin maart legde het vrouwtje drie eieren. Volgens de ornithologen was dit de eerste keer dat deze prachtige vogel in Brussel nestelde.

Geboorte van 'Valken voor iedereen'

Toen de ornithologen van het KBIN eind mei 2004 de drie jongen heel wat acrobatentoeren zagen uitvoeren op de waterspuwers van de kathedraal kwamen ze op het idee om het project 'Valken voor iedereen' op poten te zetten in samenwerking met de Commissie voor Ornithologie van Watermaal-Bosvoorde.
Het principe van het project is simpel: elke lente kunt u in detail de nestvorming van een koppel slechtvalken observeren dankzij twee kleine camera's die op enkele centimeters afstand van de eieren in het nest geplaatst zijn. De beelden worden verstuurd naar schermen die achter de ramen van een observatiepost opgesteld zijn.

Volg de valken live

Nu kan het grote publiek dus al voor het zevende jaar op rij genieten van een wondermooi stukje natuur in een heel bijzonder kader. Ga dus zeker eens langs in de observatiepost op het plein voor de kathedraal. U kunt er 24 uur per dag livebeelden uit het nest bekijken. En van dinsdag tot en met zondag zijn er tussen 12 u en 18 u twee ornithologen aanwezig. Ze kunnen u de laatste nieuwtjes uit het nest vertellen en antwoorden op al uw vragen over de valken.

U kunt het reilen en zeilen van de slechtvalken ook online volgen via de website Valken voor iedereen. U vindt er een blog met nieuws en u kunt er leuke filmpjes van de valken bekijken.