Gemeente Spijkenisse


Uitkomst Atlas Nederlandse gemeenten verrast Spijkenisse niet

22 april 2010

Panorama Spijkenisse; Fotografie Frans Ripmeester

De Atlas Nederlandse gemeenten 2010 bevat voor het college van Burgemeester en wethouders van Spijkenisse geen verrassingen.

Juist om de bevolkingskrimp tegen te gaan wordt al jaren gewerkt aan diversiteit in woningen en het vernieuwde stadscentrum. Met de bouw van de woonwijk "De Elementen", met de haven, schitterende appartementen langs de Oude Maas en een woonwijk met jaren 30 allure, probeert de gemeente Spijkenisse juist geĂŻnteresseerden van buiten de stad te trekken. Ook op cultureel gebied timmert Spijkenisse aan de weg, zoals blijkt uit de bouw van een nieuwe bibliotheek en een nieuw theater.

In de Atlas wordt gewaarschuwd voor een krimp van de bevolking in verschillende steden. De kans daarop is het grootste in de grensregio's, in steden zoals Emmen, Almelo en Heerlen, maar ook in groeisteden zoals Almere en Spijkenisse.

De aanbevelingen die in het rapport staan om die krimp tegen te gaan, zijn niet nieuw voor Spijkenisse. Die worden hier al jaren toegepast.

Voor eigen rekening en risico is Spijkenisse bezig met een grote herstructurering van verschillende delen van de stad. Politiek in Den Haag wordt opgeroepen om nu aandacht te hebben voor de voormalige groeikernen.

Uit onlangs gehouden onderzoek blijkt dat een overgrote meerderheid van de inwoners van Spijkenisse positief oordeelt over de stad. Vooral vanwege het gezellige centrum en omdat ze er graag wonen.

Burgemeester Salet: "De inwoners geven de stad een dikke 7, daar zijn we blij mee. Bovendien vinden mensen uit de regio Spijkenisse een zeer aantrekkelijke winkelstad."