Chinese middenklasse bezorgd over sociale zekerheid

22/04/2010 15:38

Nyenrode Business Universiteit

Breukelen, 22 april 2010 - Ondanks de plannen van de Chinese overheid op het terrein van sociale zekerheid, zet de Chinese middenklasse grote vraagtekens of deze plannen ook gaan werken. Dit is de hoofdconclusie uit de tweede China Structural Development Monitor van het Europe China Institute van de Nyenrode Business Universiteit en opdrachtgever Mn Services pensioenuitvoerder en vermogensbeheerder.

De eerste China Structural Development Monitor uit december 2009 gaf ondanks de crisis een optimistisch beeld waarin de Chinese middenklasse zich positief toonde over de economische verwachtingen, zowel wat betreft het land als over de persoonlijke situatie. De resultaten van de tweede Monitor geven een beeld waarbij de Chinese middenklasse nog steeds over het algemeen positief is over de aankomende 5 jaar, echter op het terrein van de sociale zekerheid beduidend pessimistischer is geworden. Op de eerste plaats is men negatief gestemd over de ontwikkeling van het Chinese sociale zekerheidsysteem in het algemeen. Op de tweede plaats, hieraan gerelateerd, is men pessimistisch over de financiering van haar eigen pensioenen, onderwijs en gezondheidszorg.

Vraagtekens

"Het is duidelijk dat de sociale zekerheid een belangrijk kernprobleem is van de toekomstige ontwikkeling in China," concludeert prof. dr. Haico Ebbers van het Europe China Institute van de Nyenrode Business Universiteit. "Uit de Monitor blijkt dat er een duidelijk onderscheid ligt tussen wat de overheid belooft en de perceptie van de Chinese middenklasse die haar niet gelooft. De regering laat via de media zien dat zij veel geld investeert in de opbouw van een nationaal sociaal zekerheidssysteem en veel initiatieven onderneemt om een coöperatief gezondheidssysteem en een (basis) pensioensysteem van de grond te krijgen. Desondanks zet de middenklasse grote vraagtekens of dit wel gaat werken. Men associeert de problemen met de sociale zekerheid met zaken als corruptie. Daarom voorziet men dat een groot deel van de extra welvaart de aankomende jaren moet worden besteed aan het sparen voor deze sociale zekerheid."

China Structural Development Monitor

Nyenrode Business Universiteit en pensioenuitvoerder en vermogensbeheerder Mn Services zijn vorig jaar gestart met een terugkerend panelonderzoek in China, de China Structural Development Monitor. In dit kwalitatieve onderzoek wordt de Chinese ontwikkeling en het investeringsklimaat in China voor de periode van 5 jaar in kaart gebracht. Een vast panel, samengesteld uit de snel groeiende middenklasse in China vormt de unieke basis van deze kwalitatieve monitor. De CSDM meet de perceptie van de Chinese middenklasse op allerlei terreinen; lopend van het algemene overheidsbeleid tot effecten op de persoonlijke welvaartsontwikkeling. Naast de middellange termijn wordt via de vragenlijst ook inzicht verkregen in het huidige sentiment van de Chinese middenklasse.

Over Mn Services

Mn Services beheert een vermogen van EUR 62 miljard (november 2009) voor een groeiend aantal opdrachtgevers. Daarnaast voert het bedrijf de pensioenadministratie uit voor ruim 1,8 miljoen mensen en meer dan 39.000 werkgevers. Hiermee is het bedrijf een van de meest toonaangevende Europese concerns op het gebied van vermogensbeheer en pensioenadministratie. Als internationaal pensioenhuis met Nederlandse wortels heeft Mn Services veel ervaring met de complexe invulling van tweede pijler pensioenen. De organisatie is bereid haar kennis en ervaring te kunnen delen met beleidsmakers in China.

Over Nyenrode

Nyenrode Business Universiteit is opgericht door het bedrijfsleven en behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en business-universiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op leidende functies in een internationale omgeving. Het Nyenrode Europe China Institute ondersteunt bedrijven, overheden, universiteiten en media bij de kansen en uitdagingen die zij tegenkomen in hun relaties met China. Dit doet zij met programma's als de China Masterclasses, conferenties en toegepast onderzoek.

EINDE BERICHT





http://www.nyenrode.nl

http://www.nyenrode.nl