Gemeente Rotterdam

B enW berichten Rotterdam 20-04-2010

Burgemeester

1

20-04

Het college stelt de Burgerzaal van het Stadhuis op donderdag 29 april beschikbaar voor de traditionele Lintjesregen plaatsvinden. De uitreiking van de koninklijke onderscheidingen begint om 09.00 uur. Aansluitend zal aan de decorandi en overige genodigden een hapje en drankje worden aangeboden op de omloop van het stadhuis.

2

20-04

Het college stelt de 1e Klas Trouwzaal van het Stadhuis beschikbaar voor de eindconferentie 'Citizens, cities and video surveillance', op donderdag 27 en vrijdag 28 mei. Dit project maakt deel uit van het 'European Forum of Urban Safety' (EFUS), een netwerk van 300 steden dat in 1987 is opgericht met de steun van de 'Council of Europe'. Rotterdam is de enige Nederlandse participant in de EFUS.

3

20-04

Het college stelt op zaterdag 29 mei de Burgerzaal van het Stadhuis beschikbaar voor één van de VNG raadsledencongressen plaats die het Actieprogramma Lokaal Bestuur organiseert. Tijdens het raadsledencongres worden veel verschillende workshops gegeven voor raadsleden. Naast de workshop over de WWB zijn er bijvoorbeeld workshops over duaal debatteren, gemengde scholen en de begrotingscyclus.

4

20-04

Op zondag 30 mei 2010 van 18.00 tot 20.00 uur vindt een ontvangst plaats in het kader van de European Design Awards. De prijzen zijn bestemd voor beste grafisch ontwerp, interactief design en de beste illustraties in Europa. De Design Awards worden georganiseerd vanuit een samenwerkingsverband van veertien Europese Design magazines. De prijzen worden uitgereikt tijdens het European Design Festival in Rotterdam (28 t/m 30 mei). Rotterdam Marketing ondersteunt dit initiatief.

5

20-04

Het college stelt op donderdag 17 juni van 19.00 tot 21.00 uur de Burgerzaal van het Stadhuis beschikbaar een ontvangst voor de deelnemers van het 19e International Conference van de American Association of Real Estate and Urban Economics (REUEA). Tijdens de conferentie wordt gepraat over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van stedenbouw en stadsontwikkeling. Het congres vindt van 17 tot en met 20 juni 2010 plaats Rotterdam. De organisatie is in handen van het Erasmus Real Estate Center (EREC), dat direct gelieerd is aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

6

20-04

Het college heeft kennisgenomen van het verslag van het bezoek van burgemeester Aboutaleb aan New York en Chicago. De burgemeester bracht van vrijdag 19 tot maandag 22 februari een bezoek aan de twee steden. Op vrijdagavond 19 februari was de burgemeester gastheer bij het concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in het Lincoln Center. Hij ontving bij deze gelegenheid ondermeer Rotterdamse contacten uit het bedrijfsleven van New York. Op zaterdag 20 februari ondertekende de burgemeester een samenwerkingovereenkomst tussen Stadshavens Rotterdam en de Port Authority New York / New Jersey. The Port Authority is geïnteresseerd in de Rotterdamse kennis van de herontwikkeling van oude havengebieden. Het bezoek aan Chicago stond in het teken van duurzame stadsontwikkeling, participatie en economische en culturele samenwerking tussen beide steden.

7

20-04

De burgemeester heeft het Burgerjaarverslag 2009 vastgesteld. De raad ontvangt een geprinte versie van het Burgerjaarverslag 2009. In de Stadskrant van begin mei wordt een samenvatting van 2 pagina's opgenomen. Op internet zal op dat moment ook een online versie verschijnen.

Wethouder Haven, Financiën, Buitenruimte en Organisatie

1

20-04

Het college van B & W stelt als aandeelhouder van ENECO Holding N.V. de jaarrekening 2009 van ENECO vast volgens het advies van de Raad van Commissarissen.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1

13-04

Het college heeft besloten om medewerking te verlenen aan het op te stellen bestemmingsplan "Windpark Hartel II en tot het voeren van de voor dit bestemmingsplan noodzakelijke m.e.r.-procedure (milieu effect rapport).

Investment Engineering (IE Projects BV) heeft een plan ingediend met als doel om het bestaande windpark in het Europoort-gebied, parallel aan de Europaweg, met 5 turbines van 0,5 megawatt te vervangen en uit te breiden tot maximaal 10 turbines van ca. 3 megawatt, in 2013. Het betreft de locaties 8 en 9 uit het Convenant Realisatie Windenergie in de Rotterdamse Haven. Dit convenant heeft als doel de energiewinning in het Rotterdamse havengebied in de komende 10 jaar te verdubbelen tot 300 megawatt.

2

20-04

Het College heeft kennis genomen van het reisverslag van de wethouder wonen en ruimtelijke ordening over de MIPIM te Cannes van 16 tot 18 maart 2010 (beurs voor vastgoedondernemers en bestuurders).

Wethouder Participatie, Cultuur en Milieu

1

09-02

Het college heeft het Plan van Aanpak Duurzame Energie naar de commissie ESMV gestuurd. In dit plan wordt een overzicht gegeven van de ambitie van het Rotterdam Climate Initiative op het gebied van windenergie, zonne-energie, energie op basis van groene brandstoffen en geothermie. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de manier waarop deze duurzame vormen van energie gerealiseerd kunnen worden en welke infrastructuur hiervoor nodig is. De activiteiten worden onder regie van het Rotterdam Climate Initiative uitgevoerd.

2

06-04

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten over te gaan tot de voorlopige aanwijzing van 29 (nieuwe) gemeentelijke monumenten in de deelgemeenten Rotterdam Centrum, Noord en Kralingen-Crooswijk. Deze voorlopig aangewezen monumenten markeren de brandgrens die in Rotterdam is ontstaan na het bombardement en de daarop volgende brand van 14 mei 1940. Door dit besluit is de procedure gestart, die uiteindelijk na het inwinnen van een aantal adviezen en de aan eigenaren geboden gelegenheid tot het geven van hun zienswijzen, zal leiden tot een besluit over het al dan niet (definitief) aanwijzen van deze objecten als gemeentelijk monument.

3

13-04

Het college heeft heden besloten om de gemeentelijke monumentenstatus van de boerderij aan de Pascalweg 171 te IJsselmonde in te trekken.

De gemeente hecht waarde aan behoud van boerderij en schuur, maar is van mening dat de gemeentelijke monumentenstatus op dit ogenblik herontwikkeling van het voormalig agrarisch complex onmogelijk maakt en behoud ervan op de lange termijn juist in het geding is. Als alternatief wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden in het bestemmingsplan om behoud van de hoofdvorm van het gebouw vast te leggen.