Senternovem

22-04-2010 |

Gehonoreerde projecten UKP Verduurzaming Warmte en Koude 2 bekend

Zestien projecten zijn gehonoreerd in de tweede tender UKP Verduurzaming Warmte en Koude. De projecten bieden een overzicht van interessante en creatieve voorbeelden van warmte- en koudebenutting. Bij de meeste projecten is er sprake van warmtedistributie, naar één of enkele grootverbruikers of naar vele kleinverbruikers. In vergelijking met de eerste tender is de industrie beter vertegenwoordigd.

De bron van de warmte is in de meeste gevallen restwarmte (industrieel, maar ook restwarmte uit stadsverwarmingsnet) of biomassa (vergisting, pyrolyseolie, verbranding houtpellets). Er zijn echter ook een tweetal aardwarmteprojecten en twee projecten waarbij warmtepompen en warmte-koudeopslag de ruggengraat van het energiesysteem vormen. Verder betreft één project een nieuwe boortechniek, één project een toepassing van ORC bij hogere temperatuur dan gebruikelijk en één project de toepassing van kunststofbuizen in een stadsverwarmingsrenovatieproject.

De tender "UKP verduurzaming Warmte en Koude 2" sloot 5 november 2009. Er werden 61 aanvragen ingediend. Voor het beschikbare budget van 10 miljoen euro realiseren de gehonoreerde projecten samen een CO2 emissiereductie van 138 kton. Dit is ongeveer 0,07% van de Nederlandse uitstoot.