Vakcentrum Levensmiddelen

Jaarrede Harrie ten Have

22 april 2010
---

Tijdens de Dag van het Vakcentrum op 20 april 2010 bleek dat binnen alle commerciële organisaties de gesprekken lopen over hetzij de samenwerkingsovereenkomsten inclusief conditiestelsels, danwel over de verdeling van de vestigingspunten of de financieringsvorm met bijbehorende zekerheidsstelling.
De overname van Super de Boer door Jumbo en C1000 kan voor de foodbranche als geheel, met het oog op verdere consolidatie, positief uitpakken. Maar, de grote vraag is: Wat betekent deze overname voor de continuïteit en winstgevendheid voor de zelfstandig ondernemer? En hoe behouden de zelfstandige ondernemers hun zelfstandige positie?

Zowel in de Algemene Ledenvergadering als tijdens het congres werden drie randvoorwaarden bevestigd:


* Een evenwichtige contractuele relatie met de commerciële organisatie die recht doet aan de meerwaarde van de zelfstandige ondernemers, gekoppeld aan een transparant conditiestelsel
* De mogelijkheid voor zelfstandige ondernemers om rechtstreeks de relevante financiering te krijgen tegen marktconforme kosten
* Zelfstandige verkrijging van het vestiginspunt.

Na jaren van discussie en ingegeven door de veranderende omstandigheden eisen de ondernemers -en daarmee het Vakcentrum- op korte termijn oplossingen als het gaat om vestigingspunten, financiering en samenwerkingsvormen.