Senternovem

22-04-2010 |

Zestien projecten goedgekeurd bij tweede tender Duurzame Biomassa Mondiaal

Er zijn maar liefst 16 projectvoorstellen goedgekeurd voor de tweede en laatste tender van het Fonds Duurzame Biomassa Mondiaal. Daarmee is het totaal beschikbare bedrag van 12,5 miljoen euro uitgeput.

U kunt hier een korte samenvatting bekijken van de goedgekeurde projecten.

Andere gewassen

Projectleider Maartje Op de Coul is erg tevreden met de resultaten:"Het selectieproces was niet eenvoudig. We hadden in januari van dit jaar 56 aanvragen binnengekregen met een grote variatie aan gewassen, technieken en processen. Uit die 56 aanvragen hebben we 16 projecten kunnen selecteren die aan de slag gaan met weer heel andere gewassen dan de projecten uit de eerste tender, zoals de kemirienoot, cassave, suikerpalm, algen en zeewier. Daarnaast worden in de projecten ook reststromen van rijst- en koffieproductie ingezet om energie op te wekken. Met deze nieuwe projecten erbij worden straks in alle focuslanden behalve Ethiopië, één of meerdere biomassaprojecten uitgevoerd. Indonesië heeft een koploperspositie, vijf van de 16 nieuwe projecten worden uitgevoerd in Indonesië. Wat daarnaast een positieve ontwikkeling is, is dat niet alleen de productie van duurzame biomassa aan bod komt, maar ook het testen van duurzaamheidscriteria, land use planning en certificering.

Doelstelling
Het Fonds Duurzame Biomassa Mondiaal richt zich op projecten die duurzame biomassaproductie voor energiedoeleinden in ontwikkelingslanden bevorderen. Belangrijk element is het opbouwen en verspreiden van kennis over de verduurzaming van biomassa. Focuslanden zijn: Indonesië, Vietnam, Colombia, Nicaragua, Mali, Ethiopië, Tanzania, Mozambique en Zuid-Afrika.

Andere subsidiemogelijkheden
Het Fonds Duurzame Biomassa Mondiaal publiceert geen nieuwe tenders meer; wel zal een ondersteunend programma actief bijdragen aan de kennisopbouw en -verspreiding rondom de verduurzaming van biomassa. Van het Fonds Duurzame Biomassa-import zal binnenkort (voorjaar 2010) nog wel een tender geopend worden en mogelijk zal ook het Daey Ouwens Fonds voor kleine hernieuwbare energie projecten nog in 2010 een nieuwe tender openen.

Meer informatie

www.agentschapnl.nl/daeyouwensfonds