Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

22 april 2010, 16.17 uur

Bij een aanslag met een geïmproviseerd explosief zijn vorige week in Uruzgan de 29-jarige korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en de 23-jarige marinier Marc Harders gesneuveld. Een 21-jarige marinier raakte gewond. Zijn toestand is stabiel. De 2 gesneuvelden en de gewonde militair zijn leden van het eerste mariniersbataljon van het Korps Mariniers, gelegerd op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn.

De gesneuvelden en gewonde waren onderweg in een Viking-rupsvoertuig toen de aanslag plaatsvond. Zij maakten deel uit van een eenheid die momenteel bezig is met een operatie in het westelijke Deh Rashangebied, ten noordwesten van Tarin Kowt. De operatie is bedoeld om de zichtbare aanwezigheid in het gebied te vergroten en actief te speuren naar geïmproviseerde explosieven (IED's) of verborgen componenten en wapens.

Na een waardige afscheidsdienst en rampceremonie zijn de gesneuvelde militairen gisteren aangekomen op Vliegbasis Eindhoven en overgedragen aan hun families.

Het PMT bestaat uit militairen van de marechaussee en de landmacht. - Foto: ministerie van Defensie

Nieuwe politietrainers Het nieuwe Police Mentoring Team (PMT) heeft het stokje overgenomen van het PMT 4. Het nieuwe PMT werkt de komende maanden verder aan het opbouwen van een betrouwbare politiemacht in Uruzgan, zodat de lokale bevolking meer vertrouwen krijgt in de Afghaanse overheid.

De Afghaanse politie moet uiteindelijk op eigen benen kunnen staan, maar zover is het nog niet. Daarom traint het PMT de Afghan National Police (ANP). "Met zijn allen werken we aan de ontwikkeling van Uruzgan. Maar vooruitgang is niet mogelijk zonder veiligheid. En daar speelt het PMT een cruciale rol in", aldus Johan Verboom, waarnemend Civiel Vertegenwoordiger van Task Force Uruzgan.

Het PMT bestaat uit militairen van de Koninklijke Marechaussee en de Koninklijke Landmacht. Waarnemend gouverneur Khodae Rahim verricht samen met de militaire en civiele TFU-vertegenwoordigers de openingshandeling. - Foto: ministerie van Defensie

Politiepost in gebruik Afghaanse agenten in Uruzgan hebben de nieuwe politiepost in Golkhaneh officieel in gebruik genomen. Dit zogenoemde Police Sub Station (PSS) onderstreept de verbeterende veiligheidssituatie in de provincie. Het nieuwe politiestation ligt aan het begin van de onveilige Tangivallei, tussen Tarin Kowt en Deh Rawod, waar de Nederlandse troepen zijn gelegerd. Het ommuurde politiestation vervangt een simpele post en biedt met op elke hoek een uitkijkpost een uitstekend zicht op de vallei.

De lokale leiders spraken hun dank uit voor het door Nederland gefinancierde politiestation en benadrukten dat de veiligheidssituatie in de provincie al sterk is verbeterd dankzij de Nederlanders. De komende tijd worden er in Uruzgan nog een aantal politieposten bijgebouwd.

De publieke ceremonie vond plaats op het Plein in Den Haag. - Foto: ministerie van Defensie

Dapperheidsonderscheidingen uitgereikt Tijdens de uitreiking van dapperheidsonderscheidingen werd informatie naar buiten gebracht over de inzet van Nederlandse speciale eenheden tijdens de Slag bij Chora. 15 militairen ontvingen in Den Haag een dapperheidsonderscheiding voor uitzonderlijk moedig en kundig optreden tijdens hun missie in Afghanistan. Demissionair minister Eimert van Middelkoop overhandigde 6 militairen het Bronzen Kruis en 9 militairen het Kruis van Verdienste.

5 militairen ontvingen hun onderscheiding voor acties tijdens de Slag om Chora in juni 2007. Zij maakten deel uit van 4 special forces-teams, de zogenoemde VIPER-eenheden. Toen bekend werd dat de Nederlandse Battlegroup in Chora massaal werd aangevallen en zelfs dreigde te bezwijken, trokken zij de Baluchivallei binnen die in vijandige handen was. De VIPER-teams zochten ondanks de grote persoonlijke risico's bewust het gevecht op om zo vijandige strijders aan te trekken en de druk op Chora te verlichten. Tijdens een patrouille groet Jan een Afghaans jongetje. - Foto: ministerie van Defensie

Bezoek Jan Smit De Nederlandse militairen in Afghanistan werden verrast met een bezoek van de Nederlandse volkszanger Jan Smit. Met zijn aanwezigheid en optredens op de verschillende kampen wilde Jan de Nederlandse militairen een hart onder de riem steken. De zanger en zijn manager Jaap Buijs reisden mee met demissionair staatssecretaris Jack de Vries. De militairen in Uruzgan reageerden enthousiast op het bezoek.

Staatssecretaris De Vries reikt de medailles uit. - Foto: ministerie van Defensie

NAVO-medailles uitgereikt Op Kandahar Airfield reikte staatssecretaris De Vries de NAVO-herinneringsmedaille uit aan Nederlandse militairen. Uit handen van de staatssecretaris ontvingen 47 militairen dit eremetaal. De Nederlandse militairen zijn werkzaam bij het Contingentscommando en bij Regional Command South. De NAVO-medaille is bestemd voor militairen die minimaal 30 dagen aaneengesloten een bijdrage leveren aan een NAVO-missie in het uitzendgebied. In dit geval is dat de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan. De bevelvoering over het Logistic Support Detachment wordt tijdens een ceremonie overgedragen. - Foto: ministerie van Defensie

Commando-overdracht Het commando over het logistieke ondersteuningsdetachement in Uruzgan, het Logistic Support Detachment, is 17 april overgedragen. Majoor Belinda van den Berg, de scheidende commandant van LSD 11, is tevreden over de inzet van haar eenheid de afgelopen 4 maanden: "Er is veel vracht vervoerd. De inzetbaarheid van het materieel is nog nooit zo hoog geweest, de achterstand van het preventieve onderhoud is volledig weggewerkt en veel correctief onderhoud is gedaan. De internationale samenwerking met het Role-2 ziekenhuis verliep zeer goed. Ook hebben de female searchers (vrouwelijke militairen die mee op patrouille gaan om Afghaanse vrouwen te fouilleren) uitermate goed werk geleverd."

Voor LSD 12, onder leiding van majoor Maurice van Wijk, zal naast de dagelijkse logistieke werkzaamheden ook het logistieke vertrek uit Uruzgan, de zogenoemde redeployment, een rol gaan spelen.

Gevechtscontacten * In de regio Tarin Kowt werd vorige week een patrouille van de Nederlandse Task Force Uruzgan (TFU) beschoten door opstandelingen. Er is niet teruggevuurd. * Vorige week zijn 3 Nederlandse TFU-patrouilles nabij Camp Hadrian kortstondig onder vuur genomen. Het vuur werd beantwoord met inzet van mortieren. Tevens werd ondersteuning geleverd met behulp van licht en rookgranaten. Bij de vuurcontacten zijn mogelijk slachtoffers gevallen aan vijandelijke zijde. * Eveneens nabij Camp Hadrian vond een Nederlandse TFU-patrouille 2 geïmproviseerde explosieven. De IED's zijn geruimd. * Een gemengde Afghaanse en Nederlandse patrouille heeft vorige week een IED gevonden op de Afghaanse politiepost in Tarin Kowt. Het explosief is veiliggesteld en wordt onderzocht op Kamp Holland. * In de omgeving van patrouillebasis Mirwais, in het Choradistrict, ontdekte de Afghaanse politie vorige week 2 wapenopslagplaatsen. De vondsten worden vernietigd. * Kandahar Airfield was eenmaal doelwit van een raketaanval. De raket kwam buiten het kamp terecht.

Bevolkingsonderzoek Aan dit weekoverzicht is het resultaat van het maandelijkse bevolkingsonderzoek op het gebied van de steun en draagvlak voor de missie in Afghanistan toegevoegd.

Somalië - Operatie Atalanta

Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Tromp heeft haar missie binnen de EU-operatie Atalanta afgerond. Het Nederlandse marineschip opereerde de afgelopen 2 maanden in de wateren van Somalië en ontwapende in deze periode een indrukwekkend aantal piraten. Hr. Ms. Johan de Witt, Nederlands grootste amfibisch transportschip, neemt de taken over. De Tromp keert op Koninginnedag terug in de haven van Den Helder.

De piraten worden op Schiphol opgevangen door de Koninklijke Marechaussee. - Foto: ministerie van Defensie

De 10 piraten die Hr. Ms. Tromp 2 weken geleden arresteerde aan boord van het Duitse koopvaardijschip Taipan, zijn vorige week onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee in Djibouti van boord gegaan. Een KDC-10-transporttoestel van de Koninklijke Luchtmacht bracht de piraten naar Vliegbasis Eindhoven. Nederland stelt de piraten in bewaring in afwachting van hun uitlevering aan Duitsland. De rechtbank en het Openbaar Ministerie in Amsterdam behandelen de Europese aanhoudingsbevelen uit Duitsland.

Nationale operaties

De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht aan het werk in Apeldoorn. - Foto: ministerie van Defensie

Militaire specialisten zijn in Apeldoorn begonnen met de berging van een Duits jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Bij deze opdracht werken de vliegtuigbergingsdienst van het Logistiek Centrum Woensdrecht, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht nauw met elkaar samen.

De restanten van het toestel en de overblijfselen van de vlieger liggen op een Apeldoorns perceel. Volgens de bewoners stortte daar tijdens de oorlog een Duits vliegtuig neer. Na grondig vooronderzoek gaven de autoriteiten een positief bergingsadvies.

Naast de technische expertise voor de ruiming van het toestel en de eventueel aanwezige munitie, gaat het bij een dergelijke berging ook om het respect en de eer voor de omgekomen vlieger. Defensie zet daarvoor de Bergings- en Identificatiedienst in die vermiste militaire, burger- en verzetsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog opspoort, bergt, identificeert en herbegraaft. Families van oorlogsvermisten krijgen daarmee een kans op verwerking van hun verlies. Militair kijkt vanuit de helikopter neer op de sliert van vuur gehuld in rook (archieffoto) - Foto: ministerie van Defensie

Inzet helikopters bij branden De Koninklijke Luchtmacht heeft vorige week Cougar-transporthelikopters ingezet voor het blussen van de duinbrand in Bergen. Totaal is 570.000 liter water door de helikopters uitgestort over de brandhaarden. Cougar- en Chinook-transporthelikopters van Defensie zijn de afgelopen jaren onder meer nationaal ingezet bij de cacaobrand in Zaandam, een natuurbrand bij Austerlitz, de duinbranden bij Heemskerk en een brand in een opslagloods in Venlo.

In gemeente Bergen bluste de luchtmacht vorig jaar ook al duinbranden met deze helikopters. Internationaal zijn de helikopters ingezet bij grote bosbranden in Portugal (2006) en Griekenland (2007). De helikopters leveren een belangrijke bijdrage bij het bestrijden van calamiteiten. Dit is een goed voorbeeld van civiel-militaire samenwerking.

De lancering van de Raven. - Foto: ministerie van Defensie

Inzet verkenningsvliegtuigjes Tevens heeft Defensie vorige week op verzoek van de burgemeester van de gemeente Bergen een team met onbemande verkenningsvliegtuigjes ingezet. Deze Ravens hielden met hun speciale warmtebeeldcamera´s het gebied in de gaten, waar een grote duinbrand nasmeulde. Oplaaiende en smeulende vuurtjes worden vanuit de lucht eerder gedetecteerd. De brandweer kan brand zo in de kiem smoren, eventueel met assistentie van de al aanwezige blushelikopters van de Koninklijke Luchtmacht. De E-one is een brandweerwagen met een tankcapaciteit van 12.000 liter water (archieffoto) - Foto: ministerie van Defensie

Brand nabij munitiecomplex De brandweer van Vliegbasis Gilze-Rijen heeft vorige week geassisteerd bij het blussen van een brand nabij een munitiecomplex van Defensie bij het Noord-Brabantse Alphen. Tegen half drie merkte een militaire bewaker van het munitiecomplex een bos- en bermbrand op, net buiten het hek van het Defensieterrein. 2 E-One-crashtenders, grote vliegveldbrandweerwagens, rukten uit om de gemeentelijke brandweer te ondersteunen.

Drenkeling gered Het Reddings- en Coördinatie Centrum (RCC) van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba kreeg vorige week een melding van de kapitein van de MV San Fernando dat een drenkeling was opgepikt van een reddingsvlot. De vrouw zou 13 dagen op het vlot hebben gedreven. Het ging om een vrouw met de Duitse nationaliteit. De vrouw is vermoedelijk een slachtoffer geweest van een gewapende overval op zee.

Aan boord van de MV San Fernando kreeg de vrouw onmiddellijk medische zorg. Ze maakte het naar omstandigheden goed. Een eenheid van de Kustwacht heeft de vrouw opgehaald en naar het ziekenhuis gebracht voor verdere behandeling. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak nog in onderzoek.

Verwijzingen

* Monitor 'april 2010' Zie het origineel