Provincie Flevoland
Provincie start opgraving begin juni

Publicatiedatum: 22 april 2010

Het bedrijf Soil-ID uit Breda gaat in opdracht van de provincie waterglas aanbrengen in de opgravingsput van de archeologische opgraving bij de N23. Daarna kan het aanwezige water worden weggepompt. Afgesproken is dat de opgraving in juni kan beginnen. Door problemen met het droog houden van de put is het begin van het werk aan de N23 op die locatie met de eerdere maanden verschoven naar 1 november.

Soil-ID is een van de drie bedrijven waarbij de provincie een offerte heeft aangevraagd. Met de offerte is een bedrag gemoeid van circa 725.000 euro.

Wettelijke plicht

Door de aanleg van de N23 heeft de provincie Flevoland de wettelijke plicht een opgraving in de omgeving van Swifterbant uit te voeren, waar eerder archeologische vondsten zijn gedaan. Hierbij gaat het om goed bewaard gebleven nederzettingsresten van 7.500 tot 4.200 v. Chr. met een hoge informatiewaarde. De resten liggen tussen 2,5 en 4,5 meter beneden het maaiveld. In Nederland is het de eerste zeer goed bewaard gebleven, intacte vindplaats uit de Midden-Steentijd.

Probleem

Met de opgraving ontstond een probleem toen duidelijk werd dat deze niet drooggelegd kon worden. Door de opwaartse druk van het grondwater en de grondstructuur stroomde de put bij het leegpompen direct weer vol. Het ingespoten waterglas vormt een ondoordringbare laag waardoor dit wordt voorkomen. De opgraving kan beginnen na het wegpompen. De oorspronkelijke deadline voor de opgraving van 1 augustus is in overleg met de aannemer van de N23 verplaatst naar 1 november van dit jaar. Soil-ID heeft zich verplicht zonodig 24 uur per dag te werken zodat het waterglas op tijd aangebracht is. De afspraak is dat de opgraving op 31 mei wordt opgeleverd. Waterglas bestaat uit natuurlijke producten en lost op na verloop van tijd.

'Eindelijk aan de gang'

Gedeputeerde Ren van Diessen, die erg tevreden is met de gevonden oplossing: "We kunnen nu eindelijk aan de gang. Ik ben uiterst benieuwd wat we vinden. Wat dat betreft, is zo'n opgraving altijd weer verrassend. Het kan een gigantische verrijking zijn van de Flevolandse cultuur."