Ingezonden persbericht


Transport en Logistiek Nederland

Zoetermeer, 22 april 2010

TLN ondertekent EU-handvest verkeersveiligheid

Transport en Logistiek Nederland (TLN) ondertekende vandaag het Europees Handvest over de Verkeersveiligheid tijdens het Nationale Verkeersveiligheidcongres in Rotterdam. De ondertekening door Peter Sierat, Algemeen Directeur van TLN vond plaats in aanwezigheid van Camiel Eurlings, Minister van Verkeer en Waterstaat en een vertegenwoordiger van de eenheid Veiligheid van het wegvervoer, DG Move van de Europese Commissie. Met de ondertekening verklaart TLN zich onverminderd in te blijven zetten voor de verbetering van de verkeersveiligheid in Nederland. Net zoals in de afgelopen jaren wordt de inzet geconcentreerd op transportbedrijven, op kinderen in het verkeer, op weggebruikers in algemene zin en op wegbeheerders.

Voor de verbetering van de verkeersveiligheid van de transportsector participeert TLN in onderzoek en praktijkproeven om de meerwaarde van nieuwe technologieën en methoden te kunnen vaststellen. Speciaal voor kinderen in het basisonderwijs biedt TLN al jarenlang het project 'Veilig Op Weg' aan, in samenwerking met Veiligheid Verkeer Nederland (VVN). Met dit project wordt kinderen geleerd hoe zij veilig kunnen omgaan met vrachtauto's in het verkeer. Transportondernemers en vrijwilligers bezoeken zo basisscholen in het hele land waardoor kinderen van dichtbij kunnen kennismaken met een demonstratievrachtauto.

Daarnaast is TLN betrokken bij voorlichtingscampagnes voor de verkeersveiligheid van weggebruikers in algemene zin zoals bij de communicatie over de dode hoek van vrachtauto's. De verbetering van wederzijds begrip tussen weggebruikers en vrachtautochauffeurs staat daarbij hoog in het vaandel. Dergelijke campagnes worden vaak gecoördineerd door de overheid. Tot slot vindt TLN het belangrijk dat wegen met veel vrachtverkeer voor deze doelgroep geschikt zijn of worden gemaakt. Voor typische bevoorradingsroutes betekent dit dat de maatvoering daarop afgestemd dient te zijn en dat er een fysieke scheiding tussen vrachtauto's en kwetsbare verkeersdeelnemers wordt gerealiseerd.

Het Directoraat-generaal van de Europese Commissie voor Mobiliteit en Vervoer beschouwt Nederland, met een daling van het aantal sterfgevallen tot 41 per miljoen inwoners in 2009, ten opzichte van een huidig EU gemiddelde van 71, als een van de best presterende landen in de EU. Sinds 2001 wordt een voortdurende daling van 33% waargenomen wat de EU als zeer positief beschouwt aangezien het niveau reeds onder het EU gemiddelde lag. Het succes van Nederland bij het terugdringen van verkeersslachtoffers wordt gezien als het gevolg van de voortdurende toewijding aan verkeersveiligheidsinitiatieven. Het Europees Handvest voor de Verkeersveiligheid is zo'n initiatief dat organisaties aanmoedigt om zich in te zetten voor de vermindering van het aantal verkeersslachtoffers op de Europese wegen door middel van concrete verkeersveiligheidsactieplannen.



Ingezonden persbericht