Gemeente Ameland


Startschot voor Burgernet op Ameland gegeven

Met het officiële startsein dat op donderdag 22 april bij het gemeentehuis van de gemeente Leeuwarderadeel in Stiens werd gegeven, is Burgernet voor tien Friese gemeenten een feit. Ameland is één van de tien Friese gemeenten, en het enige Waddeneiland, waar Burgernet nu van start gaat.

Â

Burgemeester Eric ter Keurs van de gemeente Leeuwarderadeel benadrukte namens alle deelnemende gemeenten in zijn toespraak donderdagochtend het belang van het âunieke samenwerkingsverband tussen burgers, de gemeente en de politie om de veiligheid in de samenleving te bevorderenâ. Volgens directeur Opsporing van de Politie Fryslân Wim van Essen voelt een groot deel van de burgers zich verantwoordelijk voor de veiligheid in de omgeving en is het zaak dat we samen âvoor veiligheid en tegen criminaliteitâ gaan. Met Burgernet kunnen burgers direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld een dader, een voertuig of een vermist kind.

Â

Bij Burgernet wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht of een SMS via de telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Zo wordt de kans dat een vermist kind snel wordt opgespoord of dat een verdachte wordt gepakt, vergroot.

. Â

Tegelijk met de gemeente Ameland zijn ook de gemeenten Sneek, Boarnsterhim, Tytsjerksteradiel, Wymbritseradiel, Litterensadiel, Lemsterland, Het Bildt, Leeuwarderadeel en Ferwerderadiel met Burgernet gestart. Sinds november 2008 is Burgernet al succesvol actief in de gemeenten Dantumadiel en Leeuwarden, waar 5600 inwoners zich hebben aangemeld. Na ruim een jaar zijn er circa 100 Burgernetacties geweest, waarbij in totaal meer dan 25 verdachten zijn opgepakt en verscheidene vermiste kinderen of ouderen zijn teruggevonden.

Â

U kunt met Burgernet direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind. Wilt u een actieve rol spelen bij de veiligheid van uw woon- en leefomgeving? Meld u dan aan via de aanmeldkaart die u thuis ontvangt of via www.burgernet.nl.Â

Â

Â

Â

Â