CDA

Wortmann: Europese oplossing calamiteitenkosten luchtvaart donderdag 22 april 2010

Europa moet snel onderzoek doen naar de kosten die gemaakt zijn en de schade die is geleden door het stilleggen van het vliegverkeer. Ook moet Europees bekeken worden of en waar compensatie redelijk is. "Dit moet vanuit Europa gecoördineerd gebeuren, om te voorkomen dat lidstaten hun nationale kampioenen gaan sponsoren wat leidt tot oneerlijke concurrentie", aldus CDA Europarlementariër Corien Wortmann-Kool tijdens het spoeddebat in het Europees Parlement.

Het stilleggen van het vliegverkeer zorgt voor een miljoenenstrop voor luchtvaartmaatschappijen die toch al zwaar te leiden hebben van de economische crisis. Het is de vraag of het gerechtvaardigd is dat alle kosten op het bordje van de luchtvaartmaatschappijen komen, bijvoorbeeld kosten voor hotelovernachting, maaltijden en repatriëring op basis van de Europese wetgeving voor passagiersrechten. Wortmann: "Belangrijk is dat er snel wordt gekeken welke kosten gemaakt zijn en waar compensatie redelijk is".

Veiligheid is het allerbelangrijkste, hier mogen geen misverstanden over bestaan. Maar veilige zones moeten sneller benut kunnen worden. Duidelijk is dat we niet goed voorbereid waren op deze uitzonderlijke situatie. Computermodellen lieten zien dat er niet gevlogen mocht worden, maar testvluchten verliepen zonder problemen. Wortmann: "Openstelling van het Europese luchtruim moeten gebeuren op basis van feiten en reële uitgangspunten. Er is meer maatwerk nodig, want zonder luchtvaart is onze Europese samenleving en onze economie in grote problemen. Dat hebben we de afgelopen dagen wel gemerkt".