Gemeente Oldenzaal


Bergbezinkbassin Enschedesestraat klaar

22 april 2010

Het bergbezinkbassin voor de opvang van rioolwater op de hoek van de Enschedesestraat met de Eekboerstraat in Oldenzaal is klaar. Het bergbezinkbassin zal vanaf mei dit jaar in werking treden wanneer dit nodig is.

Het bergbezinkbassin is gebouwd om vervuiling vanuit het rioolstelsel op het oppervlaktewater te verminderen. Tijdens hevige regenval werd regenwater, vermengd met vervuild rioolwater, via een zogeheten 'overstort' op de Stakenbeek geloosd. Door het grote betonnen bergbezinkbassin met een inhoud van ruim 900 m3 wordt dit vervuilde water achter de overstort opgevangen. Zodra het rioolstelsel weer genoeg capaciteit heeft, wordt dit water teruggepompt in het rioolstelsel. Op die manier komt het vervuilde water minder vaak in de Stakenbeek terecht. Mocht er zoveel regen vallen dat de capaciteit van het bergbezinkbassin niet voldoende is en er alsnog water uit het riool op de Stakenbeek geloosd wordt, dan is dit water veel minder vervuild. Dit komt omdat het rioolwater in het bergbezinkbassin de gelegenheid heeft gehad om te bezinken.

Afkoppelen hemelwater

Op het industrieterrein Eekte zet de gemeente zich samen met de bedrijven in voor het afkoppelen van schoon hemelwater van de riolering. Ook hierdoor zal het aantal overstorten van vuil water op de Stakenbeek verminderen. Door het schone hemelwater niet op de riolering aan te sluiten maar bijvoorbeeld rechtstreeks in de Stakenbeek te laten lopen, is er meer ruimte voor het overige water in de rioolbuizen. Op deze wijze vinden er op dit moment meer afkoppelprojecten plaats. Kortom, Oldenzaal werkt aan de verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit.