Gemeente Waddinxveen


Eerste paal voor project Rijnlandstraat
eerste paal Rijnlandstraat

Woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland heeft in aanwezigheid van onder meer burgemeester Cremers en leden van de nieuwe raad, op 21 april de symbolische eerste paal geboord voor een bijzonder nieuwbouwproject aan de Rijnlandstraat in Waddinxveen. Op deze locatie worden 13 huurappartementen voor senioren gerealiseerd, in een eigentijds en kleinschalig gebouw.

Burgemeester Cremers van Waddinxveen sprak de genodigden toe. ,,Dit is een bijzonder moment voor iedereen. Als gemeente Waddinxveen hebben we grote ambities op het vlak van nieuwbouw, maar het tempo had wat hoger gekund. Ik hoop dan ook van harte dat we het komend jaar meer eerste palen kunnen slaan, onder meer in de nieuwbouwwijk Triangel en in het nieuwe Centrum van Waddinxveen. Dit zijn projecten waarbij we ook, samen met Woonpartners en andere partijen, een mooi resultaat willen bereiken.ââ

Volgens burgemeester Cremers hebben alle betrokken partijen hard gewerkt aan de realisatie van een nieuwbouwproject op de Rijnlandstraat. ,,Maar ik wil in dit verband toch specifiek de naam van wethouder Wiebrand Dijksterhuis noemen. Hij heeft zich de afgelopen jaren met hart en ziel ingezet om dit project van de grond te krijgen. Ik vind het dan ook heel speciaal dat vandaag de eerste paal wordt geboord, op de dag dat hij officieel afscheid neemt als wethouderââ, aldus de burgemeester.

Grote vraag
Directeur-bestuurder René Mascini van Woonpartners Midden-Holland sloot zich in zijn toespraak bij deze woorden aan. Hij blikte daarnaast kort terug op de voorgeschiedenis van het project. ,,Ik ben heel blij dat we de werkzaamheden nu weer kunnen hervatten, nadat de bouw tijdelijk was stilgelegd. En ik ben blij dat aan de geschillen, die hiervoor hebben gespeeld, in juridische zin een einde is gekomen. We kunnen nu echt vaart maken met de bouw.ââ

Volgens de directeur-bestuurder wordt het project aan de Rijnlandstraat een âmooi projectâ, met wat duurdere huurappartementen voor de doelgroep van 55 jaar en ouder. ,,Wij denken dat daar in Waddinxveen een grote vraag naar is. Het is bovendien een project waarbij de omwonenden invloed hebben gehad op de details van het onderwerp, onder meer tijdens speciale bijeenkomsten met de corporatie en de architect. En dat is zeker niet gebruikelijk bij dit soort projecten.ââ

Woonwensen
De appartementen zijn ontwikkeld door SP Architecten. Daarbij is onder meer rekening gehouden met de woonwensen van senioren die veel prijs stellen op ruimte, comfort en gemak. De appartementen komen beschikbaar in de vrije huursector.

In het appartementencomplex worden elf 3-kamer appartementen en twee 4-kamer appartementen gerealiseerd. Het gaat in totaal om 8 verschillende woningindelingen. De woningen zijn bereikbaar met een lift. Omdat alle appartementen gelijkvloers en drempelloos zijn en de toegangsdeuren breed, zijn de woningen ook goed toegankelijk voor bewoners die minder mobiel zijn of in de loop van de tijd worden.

Gevarieerd beeld
Binnen de voorwaarden van de gemeente, heeft de architect voor de locatie een plan gemaakt dat aansluit op de bestaande bouwhoogte en de rooilijnen van de omliggende bebouwing. De woningen worden uitgevoerd in baksteen, in combinatie met andere duurzame materialen. In het gebouw wordt een stallingsgarage voor de bewoners gerealiseerd. Het volledige ontwerp houdt rekening met een gevarieerd beeld. Door twee en drie bouwlagen toe te passen, sluiten de woningen aan bij de omliggende buurt. Binnen het complex is gezocht naar schaalverkleining, alsof het gebouw is opgebouwd uit kleinere onderdelen. De verschillende dakvormen van de nieuwbouw geven het geheel een speels karakter en verwijzen naar de vele kapvormen in de nabije omgeving.

Trillingsarm
De bouwvergunning voor het nieuwbouwproject is op 14 april 2009 afgegeven door de gemeente Waddinxveen.
Op 15 december 2009 is de aannemer, Bouwonderneming Bolton B.V. uit Woerden, begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw. De 87 heipalen worden volgens een grondverdringend systeem trillingsarm in de ondergrond geboord. Dit systeem is bewust gekozen om zoveel mogelijk rekening te houden met de omliggende bebouwing en zo weinig mogelijk geluidsoverlast te geven, met name voor de omwonenden.

Directeur-eigenaar Peter Bol van Bouwonderneming Bolton B.V.: ,,We vinden het heel belangrijk om de communicatie met de omwonenden open te houden, net als Woonpartners dat heeft gedaan. Een dergelijk bouwproject brengt overlast met zich mee. Maar het is ook leuk om naar te kijken, als je ziet dat op een stuk braakliggende grond in de buurt van je eigen woning een nieuwbouwcomplex wordt gerealiseerd. Wij zullen in ieder geval ons uiterste best doen om er een mooie bouwtijd van te maken.ââ

Na de toespraken was het de beurt aan burgemeester Cremers om daadwerkelijk de eerste paal te boren. Hij werd daarin onder meer bijgestaan door wethouder Dijksterhuis, René Mascini en Peter Bol. Daarna spoten twee confettikanonnen duizenden gekleurde sliertjes de lucht in.

Naar verwachting zullen de appartementen in het tweede kwartaal van 2011 worden opgeleverd. Wanneer de appartementen precies in de verhuur gaan is nog niet bekend. Belangstellenden kunnen zich melden bij Woonpartners, bij de afdeling Woondiensten in Waddinxveen. Deze afdeling is bereikbaar via (0182) 64 64 64.