VU medisch centrum

'Vrijheid en veiligheid botsen met elkaar'

Buurtregisseur René Brugman neemt afscheid

22 april 2010

Vijfenhalf jaar lang was René Brugman actief als buurtregisseur van Buitenveldert Noordwest, de wijk waar ook VU medisch centrum onder valt. Op 1 mei neemt Brugman afscheid en met Tracer blikt hij terug. Hoe heeft hij de samenwerking met VU medisch centrum ervaren en hoe veilig is VU medisch centrum?

Huub Passial van receptie en beveiliging (links) overlegt met buurtregisseur René Brugman Foto: Mark van den Brink René Brugman was ruim twintig jaar lang actief als agent in de noodhulp toen hij startte als buurtregisseur bij bureau Van Leijenberglaan in Buitenveldert. Een diverse wijk met daarin de Zuid-As, een bekend winkelcentrum, een universiteit, een universitair medisch centrum en een aantal woningen. De activiteiten in en om VU medisch centrum maakten een belangrijk deel uit van zijn werk. "Vooral agressie was en is een punt van aandacht. Het komt geregeld voor, maar mensen in zorg hebben een lage aangiftebereidheid bij agressie. Uit onderzoek bleken verschillende redenen om geen aangifte te doen. De angst voor wraak, maar misschien nog wel belangrijker, men ziet agressie in de zorg als iets wat erbij hoort."
De meldingen van agressie die bij Brugman en zijn collega's binnenkomen zijn volgens hem dan ook het topje van de ijsberg. "Om op de angst terug te komen. Mensen die in een opwelling uit emotie allerlei zaken roepen, maken vrijwel nooit hun dreigementen waar. Ik zou dan ook willen benadrukken om in geval van agressie direct aangifte te doen. Alleen op die manier kunnen we meteen actie ondernemen."

Compliment
Diefstallen daarentegen worden vrijwel altijd gemeld en gebleken is dat het aantal diefstallen de laatste jaren flink is afgenomen. "Het overgrote deel van de diefstallen komt op het conto van veelplegers. Deze veelplegers zijn inmiddels bekend, ook bij VU medisch centrum. Mocht een veelpleger binnenkomen in VUmc dan komt receptie en beveiliging meteen in actie en wordt hem of haar de toegang ontzegd."

Brugman heeft veel waardering voor deze afdeling van VU medisch centrum. "De samenwerking is altijd goed verlopen. Niet alleen met mijn vaste contactpersoon Jan Betlem, maar ook met de andere mensen bij receptie en beveiliging. Iedereen voelt zich betrokken bij de organisatie. Ik wil het team echt een compliment geven als ik zie met welke inzet zij werken, dat wordt denk ik wel eens onderschat."

Alert
Bewustwording van de veiligheid in de eigen werkomgeving is iets wat Brugman de medewerkers van VU medisch centrum mee wil geven. "Veiligheid kan niet alleen worden gegarandeerd door het team beveiliging. Dat is iets wat je met zijn allen doet en het gaat om kleine dingen. Mocht je iemand zich vreemd zien gedragen op de gang, spreek iemand dan op een rustige manier aan. Of als een deur beveiligd is met een cijferslot, hou die dan niet open met een prullenbak, omdat dat zo makkelijk is."

Deze bewustwording vraagt volgens Brugman om consequente en constante aandacht. "Vrijheid en veiligheid zijn twee principes die met elkaar botsen. In de financiële wereld is het heel normaal dat als je binnenkomt naar een pas gevraagd wordt, maar in een open instelling als VU medisch centrum is dat heel anders. Zorg moet laagdrempelig zijn, en dat kan ook, maar blijf alert."
Brugman start op 17 mei als buurtregisseur van de wijk Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord. Wie zijn opvolger wordt, is nog niet bekend.

Pauline Diemel
bron: Tracer