D66

donderdag 22 april 2010

Pechtold: `nieuw contract tussen overheid en onderwijs nodig'

D66 lijsttrekker Alexander Pechtold riep vanmiddag tijdens het jaarlijkse congres van de HBO-Raad op tot een nieuw contract tussen overheid en onderwijs. Pechtold stelt het onderwijs 2,5 miljard euro aan extra investeringen - structureel - in het vooruitzicht op voorwaarde dat de gehele onderwijssector gezamenlijk afspreekt hoe zij de doelstelling dat Nederland bij de top-5 moet op onderwijs- en kennisgebied horen, gaat halen. "Hogescholen hebben er uiteindelijk ook baat bij als taalachterstanden bij kinderen al op jonge leeftijd worden weggewerkt en leerlingen met rekenproblemen bijscholing krijgen", aldus Pechtold. Het plan van Pechtold kan rekenen op de steun van de HBO-Raad.

Samenwerking

Pechtold vindt dat Nederland op het gebied van onderwijs en onderzoek thuishoort in de internationale top vijf. Daarvoor zal een behoorlijke kwaliteitsslag geleverd moeten worden. Hij haalt dan ook uit naar het huidige kabinet, dat Nederland heeft laten afglijden naar het ambitieloze OESO-gemiddelde en stilstand verkocht als vooruitgang. Pechtold wil de samenhang in het onderwijs versterken. "Achterstanden van leerlingen moeten al vroeg worden gesignaleerd en opgelost. Kinderen met achterstanden mogen niet zomaar worden doorgeschoven naar het vervolgonderwijs. Daarmee zetten we de kwaliteit van ons hoger onderwijs onnodig onder druk."

Steun HBO-Raad

Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-Raad, pakt de handschoen meteen op. "De kwaliteit van het onderwijs wordt bepaald door degene die voor de klas staat. De hogescholen leiden die docenten op. Voor de kleuterschool, waar de kenniseconomie begint, voor het vmbo met zijn gevarieerde populatie en voor onze eigen studenten; de ondernemers en managers van morgen."

Boeien en binden

Centraal op het HBO-congres staat de relatie tussen leraar en leerling. Pechtold gaat echter ook in op de rol van de overheid. Volgens hem heeft het kabinet "de ernst van de situatie in onderwijs, in onderzoek en in innovatie de afgelopen jaren" niet willen zien. Pechtold: "Ik wil dat de overheid weer ambitie uitstraalt en zich als een betrokken en betrouwbare partner opstelt richting het onderwijs." Dat investeren in kennis loont, blijkt vandaag ook weer uit onderzoek dat de HBO-Raad liet uitvoeren. Iedere euro die in Nederland in hogescholen geïnvesteerd wordt, levert 3 euro op. Daarbij gaat het om meetbare, gunstige effecten als economische groei, het beroep op sociale zekerheid, gezondheid en criminaliteit.