Gemeente Best

Liever met OV: de buurtbus

14-04-2010

Schone lucht kent geen grenzen

Zonder een eigen auto verdwaald en verloren? Natuurlijk niet! Het openbaar vervoer (OV) kan u van iedere `locatie A' naar iedere `locatie B' brengen. Het uitgebreide OV-netwerk bestaat uit talloze diensten en vervoersmiddelen zoals de fiets, de trein en zelfs...de auto!

Naast het vervoer op maat, kent het OV nog andere voordelen. Het vermindert de drukte op de wegen, is goed voor de luchtkwaliteit en regelmatig ook gunstiger voor de portemonnee.

De gemeente Best stimuleert daarom inwoners voor het openbaar vervoer te kiezen. Een aantrekkelijke OV-mogelijkheid is de buurtbus.

Wat is de buurtbus?
Het is geen futuristisch streven of een nostalgisch idee uit een Oudnederlands boek. Er bestaat ge¬woon echt een bus in dunbevolkte streken die u bijna letterlijk van deur tot deur brengt. De buurtbus combineert de landelijke gezelligheid met het comfort van eigen vervoer. Een bus voor maximaal acht passagiers rijdt op vaste tijden en volgt een vaste route.

De chauffeurs van de buurtbus zijn vrijwilli¬gers; meestal afkomstig uit de buurt. Ze kennen daardoor hun passagiers en de omgeving erg goed. De Buurtbus maakt het openbaar vervoer in het landelijk gebied haalbaar, betaalbaar én gezellig.

Hoe gebruik ik de buurtbus?
Buurtbussen rijden volgens een vaste dienstregeling een vaste route op vaste tijden. De dienstregeling wordt jaarlijks vastgesteld. Buiten de bebouwde kom kunt u op elke gewenste plaats in- en uitstappen. Door het opsteken van uw arm maakt u aan de chauffeur kenbaar dat u wilt instappen.

Vervolgens geeft u tijdig aan de chauffeur aan waar u wilt uitstappen. Binnen de bebouwde kom is het noodzakelijk om van een halte gebruik te maken; de chauffeur kan namelijk niet van de vastgestelde route afwijken.

Waar rijdt de buurtbus in Best?
In Best rijden twee buurtbussen: 204 (Best - Schijndel) en 460 (Best - Nuenen).

Route en tijden van lijn 204
Lijn 204 rijdt in Best langs de route: Sint-Oedenrodeseweg - Ringweg - Oirschotseweg - Spoorstraat - Station NS - Spoorstraat - Hoofdstraat - Nieuwstraat - Sint-Oedenrodeseweg.
Vanuit het NS Station vertrekt de bus elk uur vanaf 8.08 uur tot 18.08 uur richting Sint-Oedenrode -Boxtel - Schijndel - Sint-Oedenrode.

Route en tijden van lijn 460
Lijn 460 rijdt in Best langs de route: Station NS - Raadhuisplein - Nieuwstraat - Joe Mann Theater-Bevrijdende Vleugels. Daarna gaat de bus naar Son, Breugel, Nederwetten en Nuenen. Vanuit het NS Station rijdt de buurtbus richting Nuenen één keer per uur van 8.05 uur tot 18.05 uur. De bus komt 33 minuten over het hele uur aan in Nuenen. De laatste bus rijdt maar tot Son. De eerste bus arriveert vanuit Son op het NS Station om 7.55 uur, vanaf 9.00 uur komt de bus één keer per uur tot 18.00 uur aan op het NS Station.

De routes worden gereden volgens een 1-uurs regeling. Op zaterdag, zon- en feestdagen rijdt de buurtbus NIET. U kunt algemene reisinformatie over het openbaar vervoer verkrijgen op telefoonnummer 0900-9292.

Een ander kaartje voor de buurtbus
Een belangrijk verschil met het reguliere streekvervoer is dat u voor de buurtbus een ander kaartje nodig heeft. Strippenkaarten zijn in de buurtbus niet geldig (met uitzondering van de buurtbus in Tilburg). In Best rijden twee buurtbussen, elk van een andere aanbieder. Dit heeft gevolgen voor de kaartjes die in de bus geldig zijn. U koopt de kaartjes in de bus bij de chauffeur.

In beide bussen kosten de buurtbuskaartjes enkele rit voltarief EUR1,80 en reductietarief (voor mensen jonger dan 12 en ouder dan 65 jaar) EUR
1,10. Ze zijn geldig van opstapplaats tot uitstapplaats. Het maakt geen verschil of u slechts enkele haltes meerijdt of van begin- tot eindpunt van de route meereist.

Reist u met lijn 460, dan kunt u ook reizen met de volgende kaartjes:
* Dagkaartje: EUR 3,00. Te koop in de buurtbus. Geldig tot 05.00 uur, volgend op de dag van stempeling.

* 4-rittenkaart, voltarief: EUR 5,70.

* 4-rittenkaart, reductietarief: EUR 3,40.
* 10-rittenkaart, voltarief: EUR 13,30.

* 10-rittenkaart, reductietarief: EUR 7,80.
* OV-studentenkaart.

Reist u met lijn 204, dan kunt u ook reizen met de volgende kaartjes:
* Dagkaartje: EUR 3,00. Te koop in de buurtbus. Geldig tot 05.00 uur, volgend op de dag van stempeling.

* OV-studentenkaart.

* 15-rittenkaart (voor mensen jonger dan 12 en ouder dan 65 jaar): EUR 4,50. Per reis wordt een rit afgestempeld.
* 45-rittenkaart (normaal tarief): EUR 13,50. Per reis worden twee ritten afgestempeld.

* OV-jaarkaart.

Ook op onze website vindt u meer informatie over de buurtbussen: www.gemeentebest.nl > Leven en Wonen > Verkeer en parkeren > Openbaar vervoer.

Buurtbus

---