Nedap N.V. voorzichtig optimistisch over omzet- en winstontwikkeling

Omzet begin 2010 duidelijk beter dan in 2009

Groenlo, 22 april 2010

De directie van de N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek "Nedap" is voorzichtig optimistisch over de omzet- en winstontwikkeling voor dit jaar. Het herstel dat gedurende het 2^e halfjaar 2009 op gang kwam, heeft zich in de eerste maanden van dit jaar voortgezet. Ook voor de komende maanden wordt een beter resultaat verwacht. Het optimisme blijft echter gematigd en voorwaardelijk, gezien de onzekerheid over de duurzaamheid van het economisch herstel in de diverse markten, waarbij de invloed van verwachte bezuinigingsmaatregelen door overheden zijn schaduw vooruitwerpt.

Binnen bijna alle marktgroepen van Nedap heeft de omzet zich in de eerste maanden van 2010 positief ontwikkeld ten opzichte van de overeenkomstige periode in 2009. Alleen de marktgroepen Agri, AVI en Education bleven achter.

De omzetgroei binnen de marktgroep Healthcare (automatisering van administratieve werkzaamheden van zorgprofessionals) komt niet alleen van nieuwe klanten, maar ook door uitbreiding van activiteiten bij bestaande relaties. Zo schaalt een aantal klanten haar activiteiten voor huishoudelijke hulp flink op en rollen enkele instellingen ons planningsprogramma Moves en de iO Touchpro (registratie en informatie via de mobiele telefoon) organisatiebreed uit. Het elektronische Nedap alternatief voor het handmatig invullen van werkurenbriefjes voor o.a. uitzendbureaus, PEP, wordt steeds succesvoller. Dit jaar is opnieuw een aantal uitzendbureaus, waaronder een groot internationaal opererend uitzendbureau, enthousiast met het systeem aan de slag gegaan.

De marktgroep Retail Support (antiwinkeldiefstalsystemen, beheer- en informatiesystemen voor dervingbestrijding) heeft de afgelopen maanden een aantal aansprekende opdrachten verkregen bij grote retail organisaties. De toegenomen marktgerichtheid in de propositieteams blijkt in het directe klantcontact bijzonder stimulerend te werken. Het productassortiment wordt gestroomlijnd, de communicatiekanalen verbeterd en het verkoop- en marketingteam versterkt.

De marktgroep Security Management (systemen voor toegangscontrole, betaling, brand- en inbraakmelding, observatie en biometrie) is dit jaar zeer goed uit de startblokken gegaan. Het volwassen geworden technologieplatform AEOS, aangevuld met nieuwe beveiligingsfunctionaliteiten, zorgt voor een goede basis voor verdere groei, ook via nieuwe internationale partners.

In de eerste maanden van 2010 is de omzet van de marktgroep Library Solutions (RFID zelfbedieningssystemen voor bibliotheken) sterk blijven groeien. De forse groei van de afgelopen jaren heeft er ook voor gezorgd dat het aantal aanbieders in dit segment is toegenomen, met prijserosie als gevolg. De groep blijft voortdurend werken aan het versterken van haar onderscheidende waarde. Zo is onlangs Librix Online geïntroduceerd, een informatiesysteem voor leidinggevenden in bibliotheken.

De omzet van de marktgroepen Power Supplies (elektronische besturingen gebaseerd op vermogenselektronica voor o.a. licht, kantoorautomatisering, medische scanapparatuur, autonome energiesystemen) en Specials (elektronische besturingen voor home comfort en car comfort, alsmede aansluitmateriaal voor telecom) ligt in de eerste maanden van dit jaar belangrijk hoger dan in de overeenkomstige periode 2009. De toegenomen vraag wordt voornamelijk veroorzaakt door enkele ` last time buys'. Dit is het gevolg van de keuze van Nedap om haar activiteiten in de traditionele toeleveringsmarkt te beëindigen en zich geheel toe te leggen op het ontwikkelen en vermarkten van eigen Nedap producten. Twee marktgebieden staan daarbij centraal: verlichting en `smart grids' (slimme decentrale elektriciteitsnetwerken). In deze markten heeft de marktgroep Power Supplies met de Nedap Luxon lampdriver en de Nedap PowerRouter de eerste opdrachten mogen noteren.

Het nieuwe jaar is aarzelend begonnen in de melkveehouderij, maar er is sinds kort sprake van een licht verbeterd marktsentiment. Na de recente terugval in de prijsniveaus gaat de markt nu uit van een zekere stabilisatie. In de varkenshouderij zijn de opbrengsten per land en regio erg verschillend, maar ook hier zien wij een licht herstel. Dit alles heeft echter, zoals verwacht, nog niet direct geleid tot een toename van de investeringen in bedrijfsautomatisering in de agrarische sectoren. De omzet van de marktgroep Agri (automatisering, beheer- en informatiesystemen voor de melkvee- en varkenshouderij) bleef om deze redenen dan ook achter bij het relatief goede begin van 2009, toen nog geprofiteerd kon worden van het uitleveren van orders uit 2008. De schaalvergroting in de veehouderij zal in de nabije toekomst echter leiden tot verdere bedrijfsautomatisering in deze sector. De marktgroep Agri is de afgelopen jaren daarom blijven investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten en in marktbewerking. Zij verwacht bij het aantrekken van de investeringsbereidheid in de melkvee- en varkenshouderij hiervan te kunnen profiteren, misschien al in de 2^e helft van dit jaar.

De omzet van de marktgroepen AVI (Automatische Voertuig Identificatie) en Education (toegangscontrole en automatisering van presentie en absentie van studenten) blijft voorlopig achter bij het voorgaande jaar. De groep AVI heeft wereldwijd te maken met een uiterst terughoudende markt. De orderintake trekt gelukkig de laatste weken weer aan. In steeds meer gemeenten worden onze systemen voor stadstoegangsverlening toegepast. Ons systeem is namelijk goed beheersbaar, biedt flexibiliteit, keuzevrijheid en houdt de binnenstad aantrekkelijk voor iedereen. De groep Education heeft de afgelopen jaren een uitstekende reputatie opgebouwd in haar marktsegment. De verwachting is dan ook dat wanneer de scholen weer ruimte krijgen om in dergelijke systemen te investeren, de omzet opnieuw zal groeien.

Met Inventi B.V. in Neede beschikt Nedap nu over productiefaciliteiten die prima passen bij de gemiddelde seriegrootte van haar producten. Gedurende de 2^e helft van 2009 en begin 2010 is een groot aantal producten dat tot dan toe werd geproduceerd in de hoofdvestiging in Groenlo of bij externe toeleveranciers, bij Inventi ondergebracht. De huidige schaarste aan elektronische componenten op de wereldmarkt en de tijd die nodig is om de diverse productielijnen goed te laten functioneren, zorgen ervoor dat de gewenste resultaten nog niet volledig zijn bereikt.

De directie verwacht dat omzet en resultaat, onvoorziene omstandigheden voorbehouden, zich dit jaar positief blijven ontwikkelen. De financiële positie blijft met een solvabiliteit van bijna 45%, onverminderd sterk.

Het financiële halfjaarbericht 2010 zal in de eerste helft van augustus worden gepubliceerd.

De jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders wordt gehouden op 29 april 2010, 's morgens om 11.00 uur in de Hermitage, Nieuwe Keizersgracht 1, 1018 DR Amsterdam.