Haarlem heeft primeur gekoelde elektrische shuttle voor horeca

22/04/2010 18:22

Horecaservice Kennemerland

Haarlem, 23 april 2010- In Haarlem wordt een deel van de horeca sinds vandaag (vrijdag) bevoorraad met een elektrische, klimaatneutrale vrachtshuttle. Dat gebeurt met een zeven meter lang voertuig dat als eerste in Nederland ook gekoelde goederen vervoert. Het betreft een project van het Haarlemse bedrijf Horecaservice Kennemerland . De shuttle komt in de plaats van drie diesel bestelwagens. De shuttle mag van de gemeente Haarlem buiten de vaste bevoorradingsuren het centrum in. Horecaservice Kennemerland gaat ook voor andere bedrijven goederen bij de horeca bezorgen.

Horecaservice Kennemerland levert in een groot deel van Noord-Holland groenten en andere (streek)producten aan met name restaurants. Volgens directeur Mark de Kroon zet zijn 25 werknemers tellende bedrijf sterk in op een duurzame aanpak: "We dachten al langer over de vervanging van onze diesel bestelbusjes door een elektrische shuttle. Dankzij de inzet van de firma Divaco en Carrosseriefabriek Harderwijk is het gelukt om er een koeling in te bouwen. Dat was voor ons een absolute voorwaarde om het project door te kunnen zetten. Met die koeling in een shuttle zijn wij nu landelijk de eerste."

Met de aanschaf van de elektrische shuttle is circa 70.000 euro gemoeid. Het voertuig is inclusief aanhanger zeven meter lang. Als de nieuwe manier van werken aanslaat, zal Horecaservice Kennemerland op den duur mogelijk meer shuttles aanschaffen. Het project kwam tot stand in overleg met de gemeente Haarlem. Die 'beloont' het schone vervoer in de binnenstad met een verruiming van de bevoorradingstijden. In eerste instantie voor een proefperiode van een half jaar en bij gebleken succes voor een langere tijd. Met het oog op de verkeersveiligheid zal de shuttle( in het voetgangersgebied) niet harder rijden dan 6 km per uur en alleen gebruik maken van de fietsroutes.

Mark de Kroon is inmiddels door diverse andere bedrijven gevraagd hun producten ook bij de Haarlemse horeca af te leveren. Zo maken Vanilla Venture,de Santpoortse kaaswinkel L'Amuse en Hoogesteeger Vruchtensappen gebruik van de shuttle. Directeur Mark de Kroon en zijn vader Han verwachten dat het project een succes wordt: "Wij wilden iets positiefs doen om de bevoorrading in de binnenstad een goede impuls te geven en daarbij niet wachten totdat alles helemaal geregeld is. Want dan duurt het veel te lang. Door nu met iets concreets te komen, brengen we de zaak letterlijk en figuurlijk in beweging."

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.horecavers.nl