Gemeente Renswoude


eventuele RSW-fusie

Eerst duidelijkheid Tweede Kamer over eventuele RSW-fusie

In opdracht van het College van B&W van Renswoude heeft een werkgroep het tweesporenbeleid van Renswoude geëvalueerd. Het tweesporenbeleid hield in dat Renswoude enerzijds samen met Scherpenzeel en Woudenberg meewerkte aan de voorbereiding van de RSW-fusie en anderzijds zijn voorkeur voor zelfstandigheid en samenwerking met Veenendaal bleef uitdragen.

De belangen van de betrokken gemeenten stonden daarbij diametraal tegenover elkaar. De beoogde fusiedatum van 1 januari 2011 legde een enorme druk op het proces, terwijl er al die tijd geen zekerheid was over het al dan niet doorgaan van de fusie, omdat de Tweede kamer daarover pas in mei 2010 zou beslissen. Volgens de werkgroep zijn hierdoor de bestuurlijke verhoudingen tussen Renswoude enerzijds en Scherpenzeel en Woudenberg anderzijds beschadigd.

De belangrijkste aanbeveling van de werkgroep is dan ook om eerst het besluit van de Tweede Kamer over het al dan niet doorgaan van de fusie af te wachten, voordat er weer verder gewerkt wordt aan de voorbereiding van de RSW-fusie. Dit heeft het voordeel dat, als er in de Tweede Kamer geen meerderheid voor de fusie is, er geen werk voor niets is gedaan en er niet opnieuw gemeenschapsgeld voor niets wordt uitgegeven. Als de Tweede Kamer vindt dat de fusie wel moet doorgaan, kunnen de drie gemeenten in goede harmonie gaan werken aan de opbouw van de nieuwe gemeente. Zij kunnen dan het beste ruim de tijd nemen zodat er een zorgvuldige voorbereiding van de fusie kan plaatsvinden. Deze aanpak voorkomt een verdere verslechtering van de bestuurlijke verhoudingen tussen de drie gemeenten.

Het College van B&W van Renswoude heeft ingestemd met het rapport van de werkgroep en dit ter bespreking aan de gemeenteraad aangeboden.

Het rapport wordt op 22 april a.s. in de raadscommissie AEZ besproken.
* Rapport evaluatie tweesporenbeleid.pdf (536,88 KB)Lees voor

Zie het origineel