Stichting Vakopleiding Gezondheidstechnische Beroepen

PERSBERICHT : Merk voor opleiding Creatief Vakman gelanceerd 22-04-2010

Nieuwegein, 22 april 2010 Ambachtelijk schoenmaker, ontwerpend meubelmaker of glazenier worden? Dat kan bij de vakscholen SintLucas, Hout- en meubileringscollege en Vakschool Schoonhoven onder het `keurmerk' van Creatief Vakman. Het project Voorrang voor Creatief Vakmanschap is een initiatief van en wordt ondersteund door brancheorganisaties, musea en bedrijven in de creatief-technische sector die authentieke producten vervaardigen van materialen als leer, glas, hout, goud, zilver, textiel of keramiek. Tijdens de `Week van het Ambacht' op 22 april in Nieuwegein zal Karla Beijersbergen namens de creatief technische branches het merk officieel lanceren.

Doel van het project Voorrang voor Creatief Vakmanschap is om uiterlijk 30 juni 2012 te komen tot een duurzame opleidingsvoorziening voor ambachtelijk schoenmaker, glazenier, hoedenmaker, keramist, lederwarenmaker en ontwerpend meubelmaker. De deskundigheid van de ambachten wordt zo behouden en nieuwe impulsen gegeven om de continuïteit van de branches te garanderen. De kernwaarden die deze ambachten met elkaar delen zijn excellent vakmanschap, creativiteit en ondernemerschap. Naast voltijd MBO-opleidingen zijn er ook deeltijdopleidingen en cursussen, waarmee ook ervaren vaklieden zich kunnen bijscholen.

Er is voor gekozen om de opleiding Creatief Vakman te ontwikkelen op de drie MBO-vakscholen vanwege de jarenlange ervaring die de scholen hebben op het gebied van creatief-ambachtelijke beroepen. Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam en Rotterdam biedt al 130 jaar vakmanschap in de sectoren hout-, meubel- en interieur. Vakschool Schoonhoven bestaat al 100 jaar met opleidingen voor goud- en zilversmeden, juwelier, uurwerktechniek en glazenier. SintLucas ten slotte is in 60 jaar uitgegroeid tot een vakschool voor reclame- & communicatievormgeving, ruimtelijke en interieurvormgeving en restauratie & decoratie.

Voorrang voor Creatief Vakmanschap is een initiatief van onder meer:

o Vereniging Vrienden van Modern Glas
o Nederlandse Hoedenvereniging
o Nederlandse Vakgroep Keramiek
o Ondernemersvereniging van Glazeniers
o Feetbag (vereniging voor makers en/of ontwerpers van schoenen en tassen)
o SVGB kennis- en opleidingencentrum

Ook ontwerpers als Jan Jansen, Kiki van Eijk, Hester van Eeghen, Berry Rutjes en Koninklijke Tichelaar Makkum hebben zich verbonden aan het project.

Voor meer informatie over de onthulling en het project Voorrang voor Creatief Vakmanschap kunt u contact opnemen met Mart Jansen, mjansen@svgb.nl of 030 - 603 67 56.