Gemeente Utrecht

PERSBERICHT

Raad benoemt nieuw college

Donderdagmiddag 22 april benoemt de gemeenteraad in een buitengewone raadsvergadering de wethouders van het nieuwe college. Ook worden enkele raadsleden beëdigd. De vergadering begint om 14.00 uur. Voorafgaand aan de benoemingen vindt het debat plaats over het collegeprogramma 2010- 2014 'Groen, Open en Sociaal'. De reguliere raadsvergadering van 22 april is verplaatst naar donderdag 29 april van 13.30 tot 15.00 uur.

Het college van de huidige coalitie van PvdA, CDA, VVD en ChristenUnie wordt vervangen door een college van de drie partijen die na de verkiezingen van 3 maart de meeste stemmen kregen: GroenLinks, PvdA en D66. De nieuwe coalitie heeft samen 28 van de 45 zetels in de raad.

Meteen na de verkiezingen op 3 maart nam GroenLinks, als grootste partij, het initiatief voor de coalitievorming. De partij nodigde alle partijen uit voor oriënterende gesprekken. Na deze informatieperiode vormden GroenLinks, PvdA en D66 onder leiding van formateur Tof Thissen een coalitie en schreven het collegeprogramma. Dit programma werd vanmorgen door de drie partijen gepresenteerd; ook de zes beoogde wethouders stelden zich voor.

Drie raadsleden zijn kandidaat-wethouder: Rinda den Besten (PvdA), Victor Everhardt en Jeroen Kreijkamp (beiden D66). Hun plaats in de raad wordt na hun benoeming ingenomen door drie nieuwe raadsleden. Van buiten de raad zijn drie wethouders kandidaat: Mirjam de Rijk en Frits Lintmeijer (beiden GroenLinks) en Harrie Bosch (PvdA).

Programma
14.00 uur: buitengewone raadsvergadering; installatie nieuw college
- Debat collegeprogramma 2010 - 2014
- Kandidaatstelling, benoeming en beëdiging wethouders
- Beëdiging nieuwe raadsleden

Na afloop van de vergadering is er een receptie voor genodigden in de hal van het stadhuis
De raad neemt op woensdag 21 april om 15.00 uur afscheid van de vertrekkende wethouders.

De installatie van het nieuwe college is rechtstreeks te volgen via StadsTV en op de radio via het Open Kanaal. Deze radiozender is uitsluitend te ontvangen via de kabel op FM 103.4. De vergadering is ook te volgen via internet: www.utrecht.nl/gemeenteraad/vergadering-online.

Meer informatie
Meer informatie over de samenstelling van het college en het collegeprogramma vindt u op internet: www.utrecht.nl/college. Informatie over de gemeenteraad vindt u op www.utrecht.nl/gemeenteraad.



Gemeente Utrecht