NOC*NSF

Arnhem, 22 april 2010

Zeilster en windsurfer gekwalificeerd voor Singapore

Zeilster Daphne van der Vaart en windsurfer Kiran Badloe zijn door NOC*NSF gekwalificeerd voor de Jeugd Olympische Spelen, die dit jaar van 14 tot en met 26 augustus in Singapore plaatsvinden. Van der Vaart zal uitkomen in de Byte CII-klasse; Badloe in de Bic Techno-klasse.

Daphne van der Vaart dankt haar kwalificatie aan de bronzen medaille die zij veroverde tijdens het WK Byte CII, van 2 t/m 6 april 2010 in Cannes. Eerder eindigde de zestienjarige zeilster ook al op de derde plaats tijdens het EK Byte CII, van 4 t/m 7 december 2009 in het Italiaanse Imperia. Met die prestatie plaatste zij Nederland toen al als land voor de Jeugd Olympische Spelen.

Van der Vaart is afkomstig uit Rijpwetering en volgt het Talentplan van het Watersportverbond. Zij maakt deel uit van het Laser 4.7-team en wordt getraind door Matthieu Moerman en Han Beverwijk. Pas sinds oktober 2009 zeilt Van der Vaart in de Byte CII. Voor Nederland is dat een onbekende klasse, zodat het Watersportverbond niet eerder over boten van dit type beschikte. Ze werden speciaal met het oog op de Jeugd Olympische Spelen aangeschaft, waarna drie zeil(st)ers uit de Laser 4.7 een spoedopleiding kregen om kwalificatie voor Singapore af te dwingen. Dat gebeurde met behulp van talentcoach Rodie van Mackelenbergh en topzeilers Gea Jutjens en Eduardo van Vianen.

Kiran Badloe plaatste zich voor Singapore met een zestiende plaats tijdens de World Qualifier Bic Techno, die van 6 t/m 10 april 2010 plaatsvond in Civitavecchia (Italië). Die prestatie was voldoende om zowel een landen- als een individuele kwalificatie af te dwingen. Badloe is zestien jaar en woont in Lelystad. Ook hij volgt het Talentplan van het Watersportverbond. In dat kader bevindt hij zich momenteel in de overgangsfase van de Bic Techno naar de RS:X. Badloe traint voornamelijk bij het International Sailing Center Medemblik.

Jeugd Olympische Spelen
Op initiatief van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) worden de Jeugd Olympische Spelen dit jaar voor het eerst georganiseerd. Het evenement richt zich op toptalenten in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar. In Singapore worden in augustus circa 5.000 sporters en begeleiders uit 205 landen verwacht. Op het programma staan 26 Olympische takken van sport.
NOC*NSF ziet de Jeugd Olympische Spelen als opleidings- en ervaringsmoment voor jonge, talentvolle sporters. De Nederlandse sportkoepel is verantwoordelijk voor uitzending en herkenbaarheid van het Nederlandse team voor Singapore 2010. Ad Roskam is de Chef de Mission van dit team.