Provincie Friesland
PERSBERICHT

Nummer: GB 106
Datum: 22 april 2010

Minder verkeersslachtoffers in 2009 in provincie Fryslân

In 2009 zijn er in de provincie Fryslân 7 verkeersdoden minder dan vorig jaar (24 t.o.v. 31 personen). Verder is een licht dalend aantal ziekenhuis- en licht gewonden bij verkeersongevallen in de provincie (265 ten opzichte van 283 ziekenhuisgewonden vorig jaar, en 570 licht gewonden ten opzichte van 607 in 2008). Landelijk gezien blijft Fryslân daarmee echter sterk achter bij het dalende aantal verkeersslachtoffers in andere regio's zoals demissionair minister Eurlings vandaag bekendgemaakt heeft.

De cijfers betreffen de door de politie geregistreerde aantallen. "De laatste twee jaren zien we wel een geringe daling in de cijfers van het geregistreerde aantal ziekenhuisgewonden, maar we moeten daar onze aandacht blijvend op richten" aldus verkeersgedeputeerde Piet Adema. In de provincie Fryslân zet het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) zich samen met de Friese gemeenten in om het aantal verkeersslachtoffers in de provincie te verminderen. Jaarlijks worden vele activiteiten op het gebied van permanente verkeerseducatie ingezet als het VerkeersVeiligheidsLabel Fryslân (op scholen) en campagnes als 'Je ziet meer met 30' ,'Bob Boppe' en 'de Friese Fiets APK'.

Begin dit jaar heeft de provincie Fryslân de Strategie Verkeersveiligheid 2010 - 2025 vastgesteld. "Voor de zomer denken wij het eerste Vijfjaren Uitvoeringsprogramma 2011-2015, gebaseerd op deze nieuwe Friese strategie uit te brengen" aldus de voorzitter van het ROF gedeputeerde Adema. In samenspraak met bewoners, overheden, (maatschappelijke) organisaties en instellingen, bedrijven en experts zijn problemen in kaart gebracht en nu wordt gewerkt aan creatieve en innovatieve oplossingen. Adema: "Ondertussen wordt gewerkt aan "Vergevingsgezinde bermen" om de gevolgen van éénzijdige verkeersongevallen te verzachten en aan een programma Vriendelijk verkeer binnen de bebouwde kom om verkeersdeelnemers onderling, vooral automobilisten en fietsers, tot beter gedrag te stimuleren".

De nieuwe cijfers geven toch nog steeds goede hoop op het behalen van de doelstelling van de provinciale verkeersveiligheidsactie 'Actie -25% verkeersslachtoffers in 2010'. Uitgangspunt is het gemiddelde van 1997, 1998 en 1999 (te weten: 1293), doelstelling is om in 2010 gemiddeld 25% minder slachtoffers te hebben (maximaal 970). Voor de tweede maal in de tussenliggende jaren lag het aantal verkeersslachtoffers in het afgelopen jaar onder deze doelstelling. Adema merkt daarbij op dat in de tussenliggende jaren veranderingen opgetreden zijn in het verkeersongevallenregistratiesysteem van de Friese politie. 'De Friese politie registreerde van alle korpsen het laagste percentage ziekenhuisgewonden; daarover is een kwantiteits- en kwaliteitsslag toegezegd. Mogelijk heeft dit invloed gehad op de vandaag gepresenteerde cijfers'.