Ingezonden persbericht

Persbericht

Houten, 22 april 2010

Anago helpt Ecofys met rekenmodellen voor energieverbruik en CO2-emissies

Softwareleverancier Anago uit Houten, dat zich heeft toegelegd op de migratie van bedrijfskritische spreadsheets en rekenintensieve softwaretoepassingen, ontwikkelt voor Ecofys een toepassing voor het doorrekenen van complexe analyses en scenario's voor energieverbruik van gebouwen op regionaal en nationaal niveau. De toepassing, die Excel vervangt, is bijzonder flexibel en maakt het mogelijk om heel eenvoudig wijzigingen in scenario's door te voeren, zonder dat er telkens compleet nieuwe spreadsheets aangemaakt moeten worden.

Ecofys, gevestigd in Utrecht, is een van de grootste, internationale consultancybedrijven op het gebied van duurzame energie en klimaatbeleid. Ecofys houdt zich bezig met onderzoek, advisering en ontwikkeling van projecten in opdracht van (internationale) overheden, non-profit organisaties, energiebedrijven, woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars en energieverbruikers. De 250 deskundigen zijn georganiseerd rond expertisegebieden als zonne-energie, windenergie, biomassa, waterstoftechnologie en energie-efficiency. Om de haalbaarheid van de projecten in de praktijk te kunnen garanderen, kiest Ecofys voor een integrale benadering, waarbij behalve innovatie en technologie ook financiële en juridische aspecten meegenomen worden.

"Wij werden de laatste jaren steeds vaker geconfronteerd met de beperkingen van Excel", zegt Thomas Boermans, manager Built Environment Strategies bij Ecofys. "Onze klanten vragen steeds meer details in de analyses en scenario's, waardoor de berekeningen steeds complexer werden. Daarnaast moesten er voor wijzigingen en afwijkende scenario's vaak compleet nieuwe spreadsheets aangemaakt worden, wat veel tijd kostte. Nu zijn we veel flexibeler."

Ecofys ondersteunt beleidsmakers met analyses en scenario's voor energieverbruik, energiekosten, energiebesparing en CO2-emissies, zowel voor woningen als utiliteitsgebouwen. Voor die berekeningen wordt gebruik gemaakt van uitgebreide geografische data en een enorme lijst van referentiegebouwen met allerlei mogelijke specificaties. Voor analyses en scenario's moeten vele verschillende variabelen doorgerekend worden, die allemaal hun consequenties hebben voor energieverbruik en emissies.

"Ecofys werkt sinds 2005 met een zelfontwikkelde Excel-tool, maar die voldeed niet meer", aldus Boermans. "We hebben een programma van eisen geformuleerd en waren eigenlijk van plan om een nieuwe toepassing te laten programmeren. Iemand van ons kende Anago, dat we ook uitgenodigd hebben voor een presentatie en een offerte. We hebben uiteindelijk voor Anago gekozen vanwege de flexibiliteit van de tool en de ontwikkelsnelheid. In Anago worden geen oplossingen geprogrammeerd, maar met behulp van standaardcomponenten als het ware geassembleerd. Dat betekent, dat de toepassing heel transparant is en we dus goed kunnen zien, wat er in de applicatie gebeurt. Dat betekent dat het systeem ook gebruiksvriendelijker is. Daarnaast kunnen we nu eenvoudig zelf rekenmodellen en rapportages uitbreiden en bijbouwen. Anago heeft voor ons ook een kopieertechniek ontwikkeld, waarmee we alle, vaste gegevens gemakkelijk kunnen overnemen in gewijzigde scenario's, zonder dat we het rekenmodel helemaal opnieuw moeten vullen."