Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Recent ontdekt panorama leidt tot een Zeeuws-Haagse samenwerking

Panorama Mesdag in Den Haag en het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen gaan tot eind augustus 2010 een samenwerkingsverband aan. Momenteel is bij Panorama Mesdag de tentoonstelling 'Panorama van Vlissingen (1809)' te zien, een mooie aanleiding om een samenwerking aan te gaan met muZEEum, waar net als bij Panorama Mesdag de zee centraal staat.

Over Panorama Mesdag
Stap in het grootste schilderij van Nederland. Kijk 360º in het rond en onderga de magische illusie van het vergezicht uit 1881 op de zee, duinen en het oude vissersdorp Scheveningen, geschilderd door H.W. Mesdag, één van de bekendste kunstenaars van de Haagse School.
Panorama Mesdag- Zeestraat 65 Den Haag- ma t/m za: 10.00 - 17.00 uur / zon- en feestdagen: 12.00 - 17.00 uur (Gesloten op 25 december en 1 januari) Zie voor meer informatie: www.panorama-mesdag.com
Tentoonstelling: Panorama van Vlissingen (1809) - te zien t/m 29 augustus 2010

De Zeeuwse onderzoekster Veronica Frenks ontdekte in het Maritiem Museum van Londen in 2009 een schilderij van het bombardement op Vlissingen in 1809. Deze aquarelschildering bleek een voorstudie voor een panoramaschilderij van Henri Aston Barker (1774-1858), de zoon van Robert Barker die in 1787 patent liet vastleggen op het fenomeen 'panorama' waarop later onder andere Panorama Mesdag is gebaseerd. Het eigenlijke schilderij is verloren gegaan, wel bleven enkele voorstudies bewaard. Een daarvan is te zien in het muZEEum in Vlissingen. Het gaat om een aquarel waarop het bombardement op Vlissingen van 12 augustus 1809 te zien is. Deze aquarel was een van de puzzelstukjes die onderzoekster Veronica Frenks op de juiste plek wist te leggen.

Over het muZEEum
Het Zeeuws maritiem muZEEum vindt u in Vlissingen, het maritieme bolwerk van Zeeland, met zijn boulevards, havens en scheepsbouw. Het muZEEum is gevestigd in een gebouwencomplex met panden uit de 16e, 17e, 18e en 21ste eeuw. Deze panden zijn door moderne architectuur op bijzondere wijze met elkaar verbonden.
Het schitterend gerestaureerde Lampsinshuis uit 1641 vormt het hart van het muZEEum. In dit voormalige stadspaleisje uit de Gouden Eeuw maakt u kennis met de grootse maritieme geschiedenis van Zeeland. Geniet van het adembenemende uitzicht op zee vanaf het dakbalkon met het unieke 17e eeuwse uitkijktorentje.

De rijke Zeeuwse maritieme geschiedenis kunt u zien, horen, ontdekken en ervaren, in vier thema's: Water, Werk, Glorie en Avontuur. Ook voor kinderen is het muZEEum leuk en spannend. Zij kunnen bijvoorbeeld hun gang gaan met allerlei informatieve spelletjes en computerspellen. Op afspraak wordt er voor u een rondleiding georganiseerd. Het is ook mogelijk om vanuit het muZEEum te starten met een stadswandeling door het historische centrum van Vlissingen.

Speciale aanbieding
Bij inlevering van uw entreebewijs van Panorama Mesdag krijgt u bij een bezoek aan het muZEEum 25% korting op de entreeprijs. Als u het entreebewijs van het muZEEum inlevert bij een bezoek aan Panorama Mesdag dan krijgt u
¤ 2,- korting op de entree. Deze actie is geldig tot en met 31 augustus 2010.

Het muZEEum is het hele jaar geopend van:
Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur
Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00-17.00 uur
U vindt het muZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, telefoon 0118-412498. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.muzeeum.nl.

April 2010