Unicef

Tweede Kamer neemt initiatief wetsvoorstel aan
DE KINDEROMBUDSMAN KOMT!

Voorburg, 22 april 2010 - Zojuist heeft de Tweede Kamer het Initiatief Wetsvoorstel Kinderombudsman aangenomen. De Pvda, GroenLinks, SP, CU, SGP, D66 en het CDA stemden voor de Kinderombudsman. Het Kinderrechtencollectief ziet hierin een mijlpaal in de bescherming van kinderrechten in Nederland waar jarenlang naar uit is gezien.

De kinderen van Nederland wachten al jaren op een Kinderombudsman. PvdA Kamerlid Arib diende al in 2001 een concept wetsvoorstel in maar het heeft tot nu geduurd voordat alle obstakels genomen waren en Nederland eindelijk de Kinderombudsman kan verwelkomen. Het VN-Kinderrechtencomité heeft Nederland vorig jaar voor derde keer opgeroepen om een Kinderombudsman te installeren. De ervaringen van de meer dan veertig Kinderombudsmannen wereldwijd leert namelijk dat deze waakwond voor kinderrechten tot een wezenlijke verbetering zorgt van de kennis over kinderrechten en de naleving daarvan.

Gisteravond debatteerde de Tweede Kamer in tweede termijn over de Kinderombudsman. De discussie concentreerde zich op twee belangrijke punten. In het Wetsvoorstel staat nog dat de Kinderombudsman verplicht is om alle klachten in behandeling te nemen. Verschillende partijen drongen er op aan dat de Kinderombudsman eigen prioriteiten moet kunnen stellen in het opkomen voor kinderrechten. Initiatiefneemster Arib beloofde hier een oplossing voor te zoeken.

Op de tweede plaats is stevig gediscussieerd over de financiering van de Kinderombudsman. Demissionair minister voor Jeugd en Gezin, Rouvoet, die de Kamer van advies diende en de Kinderombudsman een warm welkom heette, benadrukte gisteravond dat het Initiatief Wetsvoorstel de begroting niet regelt en dat als het Wetsvoorstel eenmaal is aangenomen gezocht zal worden naar de beste financiering. Alle betrokkenen beloofden enerzijds streng toe te zien op mogelijke besparingen met het oog op de economische crisis, maar zagen anderzijds in dat het werk van de Kinderombudsman ook om investeringen vraagt.

De kinderrechten van Nederland krijgen extra versterking!

Het Kinderrechtencollectief is een coalitie ter bevordering van rechten van kinderen en bestaat uit Defence for Children-ECPAT, UNICEF Nederland, De Landelijke Verenging van Kinder- en Jongerenrechtswinkels, de Nationale Jeugdraad, Plan Nederland, Save the Children Nederland, Jantje Beton, Cordaid en de Stichting Kinderpostzegels Nederland met als adviseur het Nederlands Jeugdinstituut.