Vrije Universiteit Amsterdam

Verwantschap als sociaal kapitaal


* Startdatum: 22-04-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Kinship as Social Capital: Economic, Social and Cultural Dimensions of Changing Kinship Relations in a Northern Vietnamese Village


* Spreker: T.A. Nguyen


* Promotor: prof.dr. O.J.H.M. Salemink


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Nguyen Tuan Ahn beschouwt verwantschapsstructuren binnen het dorp Quy!nh Ðôi in noordelijk Vietnam niet als vanzelfsprekend, maar laat zien hoe individuen verwantschap gebruiken als een manier om hun kansen te verbeteren via sociale arrangementen in het dagelijks leven.

Nguyen analyseerde de veranderende verwantschapsrelaties in het dorp Quy!nh Ðôi in het noorden van Vietnam. Hij vergeleek de huidige periode van economische hervormingen met de presocialistische of koloniale periode en de periode van socialistische transformatie. Met behulp van een sociaalkapitaal perspectief maakt Nguyen aannemelijk dat het belang van verwantschap is toegenomen maar dat de vorm en functies ervan zijn veranderd. Hij onderzocht de veranderingen in patrilineaire verwantschapsrelaties en persoonlijke netwerken in de drie onderscheiden perioden en laat zien dat persoonlijke netwerken sociaal kapitaal buiten de patrilinie mogelijk maken, wat de genderpositie en kansen van vrouwen in ruraal Vietnam sterk heeft veranderd.

Nguyen is geboren in de buurt van het onderzoeksgebied en is momenteel universitair docent in de sociologie aan de Vietnam National University in Hanoi.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam