Gemeente Oirschot

Twee Oirschotse straten winnen een klimaatstraatfeest

Huldiging op 22 april tijdens de Energiemarkt Oirschot

Weerman Piet Paulusma en voorzitter Lodewijk de Waal van de HIER campagne schonken op 10 april groene champagne in en deelden klimaattaart uit aan de winnaars van het Klimaatstraatfeest: de Peter Corneliusstraat in Waalwijk. Twee Oirschotse straten behoren tot de beste vijfhonderd klimaatstraten en winnen een klimaatstraatfeest.

Â

Lodewijk de Waal, voorzitter van de HIER Klimaatcampagne is apetrots op het succes van de campagne in het hele land: âHet is fantastisch dat het Klimaatstraatfeest zoveel mensen bij het thema klimaat betrekt. Meer dan 5000 klimaatstraten deden enthousiast mee. De bewoners besparen iedere dag en ze doen dat samen, steken elkaar aan met goeie, creatieve ideeën. Een belangrijke stap vooruit voor het klimaat!â

Â

In Oirschot deden zes straten mee: De Castaert, De Lange Spruit, Sint Odulphusstraat, Helpad, Kennedylaan en Kortenaarlaan. De Castaert en De Lange Spruit deden elk met twee huishoudens mee en verdienden genoeg punten voor een plek bij de eerste vijfhonderd! Hiermee hebben zij allebei een klimaatstraatfeest gewonnen. Om alle deelnemers en met name De Castaert in het zonnetje te zetten voor hun prestaties, nodigt de gemeente hen uit om tijdens de Energiemarkt op 22 april een Energiebox in ontvangst te nemen. Voor De deelnemers van de Castaert wacht nog een extra beloning.

Â

De Klimaatstraatfeest-competitie werd voor de tweede keer georganiseerd en liep van november 2009 tot april 2010. Dit jaar deden in totaal 12.425 Nederlandse huishoudens in 5507 straten mee met energiebesparingen. In vergelijking met vorig jaar deden bijna 70 procent meer straten mee en in elke provincie waren klimaatstraten te vinden.

Â

Klimaatstraten nemen vaak blijvende maatregelen en veranderen hun energiegebruik structureel omdat zij zich bewust worden van hun energiegebruik. Ze kiezen voor gezamenlijke inkoop van dubbel glas, isolatiemaatregelen en zonne-energie, delen een auto of worden lid van een windcoöperatie. Klimaatstraatdeelnemers konden ook flink punten scoren door minder spaarzame buren over te halen om met hen mee te doen.

Â

De gemeente Oirschot vindt het van groot belang om de initiatieven van burgers en bedrijven te steunen. Dat gebeurt nu met het Klimaatstraatfeest en bijvoorbeeld door middel van de Energiemarkt op donderdag 22 april a.s. van 17.00 tot 21.00 uur in het gemeentehuis.