Dienstenbond CNV

Nieuws

21 april 2010

Cao-overleg UWV echt van start

CNV Dienstenbond heeft u onlangs gevraagd welk scenario u voor ogen heeft bij de nieuwe cao voor UWV. U heeft laten weten in te willen zetten op een cao zonder verslechteringen. Daarbij zou u een alternatief voor een loonsverhoging kunnen steunen. Met deze boodschap is CNV Dienstenbond teruggegaan naar de onderhandelingstafel. Een verslag.

Enquête leden CNV Dienstenbond
In de laatste info hebben wij u voorgelegd dat UWV inzet op de nullijn. Wij hebben u vier scenario's geschetst als mogelijke reactie van CNV Dienstenbond. U heeft massaal gereageerd! Maar liefst een op de vijf leden heeft zijn mening gegeven. Het aantal stemmen is vervolgens per scenario geteld en uitgedrukt in een percentage voor- en tegenstemmen. U gaf overduidelijk aan de cao niet ongewijzigd te willen verlengen; 93% stemde hier niet mee in. Een cao zonder loonsverhoging maar wel met de speerpunten uit onze voorstellenbrief kreeg iets meer steun maar nog niet overweldigend. Het percentage tegenstemmen ligt hierbij op 65%.

De meeste steun krijgt scenario 3. Iets meer dan de helft van het aantal stemmers geeft aan een alternatief voor een loonsverhoging te kunnen steunen. In de reacties wordt vaak aangegeven dat u compensatie voor koopkracht belangrijk vindt. Maar deze hoeft niet perse in een loonsverhoging te zitten. Sterker nog, veel leden geven aan in deze tijd een nullijn begrijpelijk te vinden. Acties voor een verbetering van het loon (scenario 4) worden door veel leden niet gepast gevonden.

Met de kaderleden van CNV Dienstenbond is de uitslag besproken. Er zijn speerpunten bepaald voor de onderhandelingen die belangrijk zijn. Met deze uitgangspunten is CNV Dienstenbond het cao overleg met UWV weer ingegaan.

Cao
De vakbonden hebben in het laatste overleg een lijst met punten aangegeven waarover gesproken moet worden. Dit zijn in ieder geval alle voorstellen uit de voorstellenbrieven. Daarnaast heeft CNV Dienstenbond het voorstel gedaan om alle medewerkers drie crisisdagen toe te kennen die verkoopbaar zijn voor geld dan wel inwisselbaar zijn voor tijd. De vakbonden hebben op alle voorstellen een toelichting gegeven. Dit is de eerste keer dat echt inhoudelijk over de voorstellen is gesproken. UWV heeft al wel een eerste reactie gegeven, maar stappen zijn er nog niet gezet. Tevens is voor de eerste keer een onderzoek naar de beloningspositie van de verzekeringsartsen binnen UWV aan de orde geweest. Volgend overleg, dat plaatsvindt op 26 april, zal verder worden gesproken over de diverse onderwerpen. Wij houden u uiteraard op de hoogte!

Tot slot...
...nog even dit. U bent lid. Uw collega misschien nog niet. Overtuig hem of haar van het nut van het lidmaatschap. Spaar daarmee voor mooie prijzen. Of ga samen met uw collega naar het concert van Guus Meeuwis. Voor meer informatie kijkt u op www.cnvdienstenbond.nl.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben over deze info, kunt u contact opnemen met uw bestuurder Debbie Ritsma via telefoonnummer 035-6460580 of per mail d.ritsma@remove-this.cnvdibo.nl.