Crown Van Gelder Papierfabrieken

Velsen, 22 april 2010 (voorbeurs)


· CVG VERWACHT NETTORESULTAAT ROND BREAK-EVEN IN 1e HALFJAAR 2010


· HERSTEL VAN MARKT ORDERINSTROOM IS DUIDELIJK ZICHTBAAR; GOEDE ORDERPORTEFEUILLE


· VERDERE VERKOOPPRIJSVERHOGINGEN NOODZAKELIJK OM KOSTENSTIJGING TE COMPENSEREN

Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, die vandaag zal worden gehouden, zal Mees Hartvelt, Chief Executive Officer van Crown Van Gelder N.V. (CVG) de volgende trading update presenteren over de recente marktontwikkelingen en een toelichting geven op de vooruitzichten voor 2010.

Gang van zaken

Marktontwikkelingen
In het eerste kwartaal van 2010 is het ordervolume in de Europese markt voor houtvrij ongestreken papier op rollen met 27% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het eerste kwartaal van 2009 vormde het dieptepunt van de economische recessie waarbij de vraag naar papier sterk daalde. Het vraagherstel in het 1e kwartaal van 2010 werd ondersteund door een versterking van de exportpositie van de Europese papierindustrie, door de verzwakking van de EUR ten opzichte van de USD en een verdere opbouw van voorraden bij de afnemers in aanloop op de aangekondigde verhoging van de verkoopprijzen.

De sterke toename van de orderinstroom heeft geleid tot een verbetering in de marktverhouding tussen vraag en aanbod in de Europese papierindustrie, maar de bestaande overcapaciteit is nog steeds een dominante factor. De orderportefeuille van CVG is goed gevuld en de onderneming verwacht dat het afzet- en productievolume in 2010 met circa 200.000 ton op tenminste het niveau zal uitkomen als in 2009. Een verdere groei in de afzet van producten onder het NBD (New Business Development) programma naar 60.000 ton in 2010 (een stijging van 20% ten opzichte van 2009) zal een positieve bijdrage leveren aan het productassortiment en de resultaten van de onderneming.

Grondstofprijzen
Celstof is de belangrijkste grondstof voor de producten van CVG en vormt de grootste kostenpost bij de productie van papier. Nadat de celstofprijzen in het voorjaar van 2009 op een dieptepunt waren beland, zijn de prijzen in een ongekend snel tempo gestegen. Lage voorraadniveaus in de gehele logistieke keten van de industrie, een aanhoudend sterke vraag naar celstof vanuit China en aanbodproblemen door slechte weersomstandigheden hebben geleid tot een snelle verkrapping van de celstofmarkt en een zeer snelle stijging van de celstofprijzen in afgelopen jaar. De beschikbaarheid van celstof is verder gereduceerd door de recente aardbeving in Chili, waar 8% van het wereldvolume van vrij verhandelbare celstof in het getroffen gebied wordt geproduceerd. De verwachting is, dat het nog een halfjaar kan duren voordat alle getroffen fabrieken weer op volle capaciteit produceren. Ondanks de introductie van nieuwe productiecapaciteit voor celstof in China en de opstart van celstoffabrieken die in een eerder stadium om economische redenen waren stilgelegd zal de krapte op de celstofmarkten gedurende het grootste deel van het jaar voortduren waarbij prijsverhogingen naar verwachting zullen doorgaan. CVG is er in geslaagd om in de komende maanden een ongestoorde aanvoer van celstof te bewerkstelligen. De productie en levering van producten aan klanten kan daarom volgens wens plaatsvinden.

Sinds april 2009 is de prijs van de benchmark (langvezel) celstof NBSK ten opzichte van het dieptepunt met meer dan 60% gestegen tot circa USD 925 per ton, hetgeen hoger is dan voor het uitbreken van de crisis in 2008. De prijs van kortvezelcelstof, die voor CVG van groter belang is dan NBSK celstof, ligt op dit moment circa EUR 270 per ton (ofwel 75%) hoger dan tijdens het dieptepunt in Q2 2009.

Vooruitzichten 2010

In het eerste halfjaar van 2010 moeten de gemiddelde verkoopprijzen substantieel worden verhoogd om de gestegen grondstofkosten te compenseren. Op dit moment blijven de verkoopprijsverhogingen achter bij de kostenstijgingen. De onderneming verwacht daarom dat het resultaat in het eerste halfjaar van 2010 zal uitkomen rond break-even, ten opzichte van een nettowinst van EUR 2,3 miljoen in het eerste halfjaar van 2009.

De economische omstandigheden in het 2e halfjaar van 2010 zijn in hoge mate onzeker. De resultaatontwikkeling in het 2e halfjaar zal onder andere afhankelijk zijn van de sterkte van het economisch herstel en de vraag naar papier, de omvang van verdere celstofprijs- en verkoopprijsverhogingen en de ontwikkeling van de wisselkoersen. Al deze factoren zijn moeilijk te voorspellen. CVG is daarom niet in staat om een verwachting uit te spreken voor de resultaten over geheel 2010.

Op 30 juli 2010 (voorbeurs) zal Crown Van Gelder de halfjaarresultaten 2010 publiceren.

Voor de officiële versie van deze publicatie wordt verwezen naar het Engelstalige persbericht.


Crown Van Gelder Papierfabrieken