Nog een spaarlamp op Dag van de Aarde

22/04/2010 08:59

Milieu Centraal

Utrecht, 22 april 2010 - Draai op de Dag van de Aarde (22 april) een gloeilamp uit en een spaarlamp in, zegt Milieu Centraal. Er zit groei in het aantal spaarlampen in huis en dat wil de voorlichtingsorganisatie aanmoedigen. In een Nederlands huishouden zijn nu gemiddeld acht spaarlampen aanwezig. Dat aantal kan omhoog, vindt Milieu Centraal. Verlichting in een woning kan energiezuiniger.

De Dag van de Aarde - een Amerikaans initiatief - bestaat al veertig jaar. In 1990 is hij voor het eerst groots gevierd. Per Nederlands huis was toen gemiddeld één spaarlamp aanwezig. Een kleine twintig jaar later zijn daar zeven spaarlampen bijgekomen. Maar het grootste deel van de verlichting in Nederlandse huizen bestaat nog altijd uit gloeilampen, ook al zijn die langzaam op hun retour.

Wat opvalt is dat er meer halogeenlampen in huis komen. Halogeenlampen zijn zuiniger dan gloeilampen, maar halen het niet bij spaarlampen. Tegelijk met het Europese verbod op alle soorten gloeilampen gaan niet-zuinige halogeenlampen in de ban. Een logische stap op weg naar zuinige verlichting in huis.

Het aantal fittingen in huis met een lamp erin is in twintig jaar tijd bijna verdubbeld: van 24 stuks in 1990 naar 43 stuks in 2009. Zuinige verlichting gebruiken is daarmee nog belangrijker geworden. Een huishouden dat alle resterende gloeilampen vervangt door spaarlampen kan daar jaarlijks zo'n 65 euro op besparen. Het betekent ook zo'n acht procent minder broeikasgassen per huishouden door elektriciteitsgebruik.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.milieucentraal.nl