"Privacy Waarborg voldoet niet aan privacywet"

22/04/2010 09:21

Networking4all B.V.

Amsterdam - Op 20 april j.l. reikte Van der Hoeven, minister van Economische Zaken, het eerste Privacy Waarborg uit. De branchevereniging voor dialoogmarketing (DDMA) geeft het waarborg uit aan organisaties die verder gaan dan de wettelijke verplichting voor het verwerken van persoonsgegevens. Saillant detail; de vereniging voldoet zelf niet aan de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Bedrijven die het waarborg willen ontvangen, moeten onder andere aan de Wet bescherming persoonsgegevens voldoen voordat ze het waarborg overhandigd krijgen, zo staat te lezen in het handhavingsreglement van de DDMA. Internetbeveiliger Networking4all (www.networking4all.com) juicht deze ontwikkeling toe. "Wij zijn blij met het nieuwe initiatief om privacy van persoonsgegevens onder de aandacht te brengen. Niet voor niets iets dat Networking4all ook al jaren doet", aldus Paul van Brouwershaven, technisch directeur van Networking4all.

Volgens DDMA is het waarborg onder andere in het leven geroepen vanwege "de maatschappelijke zorgen over data en bescherming." Er dient zorgvuldig met persoonsgegevens te worden omgegaan. Organisaties die de privacybepalingen bij dialoogmarketing handhaven worden daarom beloond met het waarborg.

Een Privacy Waarborg doet vermoeden dat het over privacy in het algemeen gaat en dat de bescherming van persoonsgegevens hoog in het vaandel staat. Op de betreffende website staat dan ook te lezen dat het waarborg zekerheid geeft dat organisaties privacywetgeving en zelfregulering serieus nemen. Het blijft echter alleen bij het vermelden van gedragsregels en het reageren op klachten. Het is erg spijtig dat de branchevereniging zelf niet aan de Wbp voldoet. Zo worden op de website bijvoorbeeld de login-gegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) en het klachtenformulier over een onbeveiligde verbinding verstuurd.

Bij een waarborg, wat nota bene Privacy Waarborg wordt genoemd, zou je meer mogen verwachten dan alleen het vermelden van gedragsregels voor een specifieke branche. In dat geval zou dit waarborg beter 'Privacy Waarborg voor het versturen van reclame' kunnen heten.

Een partij dat andere organisaties keurt zal op z'n minst aan haar eigen eisen moeten voldoen, waar het opvolgen van de Wet bescherming persoonsgegevens onder valt. Het is dus maar de vraag hoe strikt de DDMA haar eigen handhavingsreglement neemt.





http://www.networking4all.com/